pátek 13. dubna 2018

Neděle v bílém



Il Consiglio Presbiterale
le Conseil Presbyteral

Neděle v bílém

Minulý pátek jsem byl v Bouar a den poté, kdy skončilo formační setkání (pro členy farních Charit), jsem se zúčastnil spolu asi s tuctem kněží setkání kněžské rady, které se uskutečnilo společně s biskupem.

Kněžskou radu tvoří několik kněží diecéze. Jednu část členů rady vybírá biskup a druhou část volí ostatní kněží. Pravidelně probíhají setkání, při kterých se diskutuje a spolupracuje s biskupem, svobodně vyjadřujeme své názory a doporučení, aby pak mohl biskup přijímat rozhodnutí.

Odpoledne jsem se vrátil do Bozoum a v neděli jsem se setkal se všemi nově pokřtěnými o Velikonocích. Byli oblečeni do svých bílých šatů. Ve starověku byla tato neděle nazývána "dominica in albis", protože také tehdy se po týdnech katecheze a příprav pokřtění znovu účastnili mše v bílých křestních šatech.

V úterý odpoledne jsem se zastavil v centru Rizicole v Bohoro, kde jsme zahájili práce na obnově a vyčistění přehrady. Zatímco zedníci opravují betonové části, asi třicet mladých lidí - vyzbrojených lopatami a kolečky - čistí dno vodní nádrže, která pak dokáže zadržet více vody.

Ve středu se vracím do Bangui, kde se setkávám s naší komunitou a také proto, abych se podíval na probíhající práce na zemědělské škole. Dvě budovy směřují už do finále a začínají práce s jejich zastřešením. Nová technika výroby lisovaných cihel se ukázala jako velmi efektivní a stavba je velmi krásná. Na cestě zpět do Bozoum se zastavuji v nemocnici v Bossemptele, abych jim udělal Vánoce - předal jsem jim několik krabic zdravotních pomůcek (rukavice, injekční stříkačky, roušky, obvazy a další), to vše je dar české organizace Schubert.cz a neziskové organizace SIRIRI.

A na příští týden ohlašuji už nyní dvě překvapení...


i battezzati
les baptisés


i lavori al Centre Rizicole
les travaux au Centre rizicole



la Scuola d'Agricoltura a Bangui
L'école d'agriculture à Bangui






Žádné komentáře:

Okomentovat