neděle 11. března 2018

8. března a další...






8. března a další...
Cesta postním obdobím pokračuje, připravujeme katechumeny na přijetí křtu o Velikonocích a v Bozoum také slavíme Mezinárodní den žen.
Ještě předtím, v pondělí, se vydávám malým letadlem OSN z Bozoum do Bangui. Je ale špatné počasí, silné turbulence během letu mě vyřadily z provozu dokonce na několik dní... V Bangui jsem si prohlédl rozestavěnou Zemědělskou školu, práce krásně postupují dopředu. Ve středu ráno se vracím autem do Bozoum.
Tam probíhají mezitím přípravy na výše zmíněné události, zejména se na na naší střední škole Sv. Augustina chystá příprava oslav dne žen. Sestra Annita je duší těchto okamžiků, kromě toho, že je zástupkyní ředitele této školy. Se studentkami připravuje program a ten probíhá v radosti, s písněmi a tancem. Dívky tedy rozhodně umí projevit nadšení! Je to také dobrá společná příležitost zamyslet se nad slovy Jana Pavla II., která napsal: "Díky vám, ženy, právě proto, že jste ženami! Díky za vaši vnímavost, která je pro vás tak specifická, která obohacujete chápání světa a přispívá k plnosti lidských vztahů."

Ve Středoafrické republice ženy nemají snadný život: od dětství se musí prosazovat ve světě, ve kterém je na prvním místě téměř vždy muž. Boj o možnost studovat, o svou důstojnost, o rodinu, o život, je nedílnou součástí života každé ženy ve Středoafrické republice (a nejen zde!). Studium a škola je důležitou součástí tohoto boje.
Proto na podporu našich dívek zahájili naši přátelé v Cuneo novou iniciativu: pěstitelé květin a se rozhodli nabídnout z prodeje každé rozkvetlé květiny 1 euro a to bude určeno k vytvoření fondu na stipendia pro dívky, které navštěvující naši školu. Vivat - ženy!



















Žádné komentáře:

Okomentovat