pátek 2. února 2018

Zemědělský veletrh 2018 2. část



gli orti di Bozoum
les jardins potagers de Bozoum

Zemědělský veletrh 2018  2. část

Poprvé za 14 let se konal zemědělský veletrh v Bozoum místo dosavadních dvou dnů celé tři dny. Páteční den (26. 1.) proběhlo slavnostní zahájení a v sobotu jsme se věnovali návštěvám. Zatímco veletrh probíhal normálně jako vždycky, čili vystavováním produktů a prodejem, přítomní ministři a další hosté stihli navštívit také rýžová pole a zeleninové zahrady. V sobotu ráno jsme tedy vyjeli do nedalekého centra. V 70. letech zde působili Číňani a založili tu tehdy několik rýžových polí. Na rozdíl od jiných produktů se prodává zrovna rýže z těchto políček za poměrně vysokou cenu (asi 60 centů za kilogram). Navíc díky tomu, že některé organizace ji skupují ve velkém množství, zemědělci začali navyšovat výrobu. Ve srovnání s rokem 2016 se zvýšil objem při pěstování z 12 na 32 hektarů a při sklizni z 35 až na 192 tun a výnosy stouply z 2,91 tuny na hektar až na 6 tun.

Sobotní odpoledne jsme věnovali návštěvám zahrad v Bozoum a blízkém okolí: tucet rodin a malých družstev pěstují salát, rajčata, cibuli, papriku, špenát, brambory a další produkty pro vlastní spotřebu a prodej. Návštěva těchto zahrad je vždy vzrušující: je to potěšení pro oči i pro srdce! V neděli po slavení mše svaté se znovu vracím na veletrh: prodej dál dobře pokračuje a studenti našeho Lycée sv. Augustina jsou naplno zaměstnáni organizací a podporou vystavovatelům, připravují také diplomy pro oceněné. Postupně máme vše připraveno na slavnostní předávání cen, které je stanoveno na 11 hodin, můžeme začít. Je to velmi očekávaný okamžik: nejkrásnější zeleninové zahrady a nejlepší vystavovatelé veletrhu jsou odměněni. Je tu spousta napětí a je hezké vidět, že mezi vítězi je jednak mnoho těch, kteří přijeli z dalekých míst a jednak je tu mnoho oceněných žen. Je to aspoň malé gesto uznání za množství únavy a potu tolika lidí.

Večer veletrh ukončujeme a to i přesto, že prodej bude pokračovat ještě v pondělí. A výsledná čísla jsou opět velmi povzbudivá: družstva dosáhla obratu za více než 60.000.000 FCFA (více než 91.500 eur). A již v pondělí večer odvysílala italská televize na programu TV2000 reportáž o tomto veletrhu, za což vděčíme výjimečné práci Maurizia Dischina a Francesca. Zde je odkaz:  


Visita alle risaie
Visite au Centre Rizicole

Foto con il Ministro dell'Agricoltura e il Ministro dell'Allevamento
La photo avec les Ministres de l'Agriculture et de l'Elevage








Aggiungi didascalia



Žádné komentáře:

Okomentovat