neděle 18. února 2018

Máme zbrusu nového biskupa!




Máme zbrusu nového biskupa!
V sobotu 10. února je celé prostransví před kostelem v Bozoum zaplněné, ačkoliv ještě ani není 5 hod. ráno. Auta jsou připravena a v 5:15 vyjíždí do Bouar delegace 110 lidí, aby se účastnila vysvěcení nového biskupa diecéze Bouar P. Mirka Gucwy. V závěru cesty konvoj trochu předjedu, abych mohl být v cíli nápomocný při příjmu účastníků. Diecéze Bouar má 12 farností, z každé přijíždí hosté, o které se tady ve městě postarají různá společenství. Každé přijme 50 hostů. Žijeme skutečné společenství Církev!

Vysvěcení biskupa je zcela výjimečná událost. Diecéze Bouar vznikla v roce 1978, za téměř čtyřicetiletou historii zažila zatím jen jednoho biskupa, Mons. Armando Gianni. Při této příležitosti sem tedy přijíždí apoštolský nuncius, všichni biskupové z celé země, biskup z Tarnowa (Polsko), z města, ve kterém dříve žil P. Mirek (oba jsou spolužáci ze seminář a dokonce ve stejný den byli vysvěceni na kněze) a také dva biskupové z Kamerunu. V sobotu ráno od 9 hodin začíná tříhodinové setkání některých biskupů s věřícími: téměř 3 hodiny probíhá katecheze o úloze, odpovědnosti, službě a práci biskupa, vede ji kardinál Nzapalainga z Bangui a biskupové z Mbaiki, Bangassou, Alindao... Slova jsou střídána písněmi a tancem, tři hodiny uběhly, ani nevíme jak.

Neděle je velký den. Všechno je připraveno téměř k dokonalosti a v 8:30 začíná slavnostní mše: celebruje 12 biskupů, sto kněží a velkou katedrálu zaplnilo asi 3000 věřících. Po skvělé promluvě kardinála (ve francouzštině a v sangu) začíná hlavní část slavnosti: biskupové tomu, koho si povolal Bůh, vyprošují dary Ducha svatého, zatímco se modlí vleže i Mirek a dva jáhni nad jeho hlavou drží knihu s evangelii. A Mirek se stává biskupem Mirkem. Bezprostředně poté dostává atributy, patřící k povolání biskupa: mitru, pastýřskou berlu, prsten. Po bohatém obětním průvodu, proměňování a přijímaní přichází první promluva nového biskupa. Je krásné slyšet (stejně jako předtím kardinál, tak nyní nový biskup), že dieceze Bouar je plná skutků lásky (školy, nemocnice, podpora zemědělství), ale také náboženských společenství, které jsou oddány službě nejchudším a to s radostí a velkorysostí. A nakonec nový biskup dává požehnání "svému" lidu, který ho přijímá s velkou radostí a emocemi!

Odpoledne se vracím do Bozoum se sestrami. V pondělí a úterý probíhá v našem gymnáziu sv. Augustina dvoudenní kulturní událost. S dívkami a chlapci zažíváme sled scének, tance, písní, diskuzí. Všechno je to pro připomenutí si toho, že škola není omezena čistě na technické osvojování vědomostí, ale zahrnuje komplexní "vzdělání". A pak už je Popeleční středa, od 14 hodin máme mši: postní dobu již tradičně zahajujeme poblíž Bozoum na kopci Binon. Je před námi dlouhá cesta, která vede k obrácení a prohloubení naší lásky k Bohu.















Žádné komentáře:

Okomentovat