pátek 9. února 2018

Cihla k cihle



Cihla k cihle
Nedávno jsme v Bozoum ukončili zemědělský veletrh, tato akce pro nás znamenala významnou rozvojovou událost. Nikdo z nevládních sdružení a organizací OSN, které se zabývají problematikou a rozvojem zemědělstvím, se nepřijel zúčastnit. Význam veletrhu však stále narůstá a výsledky prodeje se ve srovnání s posledními dvěma lety více než zdvojnásobily. Klíčové je tedy to, že pro družstva i jednotlivé zemědělce se veletrh stává velikou událostí. Dokonce i ta skutečnost, že veletrh není závislý na podpoře nevládních organizacích a Organizaci spojených národů, má i své výhody: nezávislost dává větší svobodu této akci a je blíž potřebám a schopnostem lidí.

Minulý týden jsem viděl naplnění jednoho snu. V lednu 2017 jsem odjel do Jihoafrické republiky, abych nakoupil stroje na výrobu cihel. Mezitím tyto stroje dorazily, během letošního ledna proběhlo zaškolení a asi dvacet mladých mužů se naučilo, jak s těmito stroji zacházet a vyrábět cihly. Nyní máme výrobní rychlost asi 3000 cihel za jeden den, vyrobené cihly jsou pevné (velmi pevné) a díky drážkování mohou být cihly používány dokonce bez cementu. Takže jsme mohli v Bangui zahájit stavbu zemědělské školy. Ta v budoucnu umožní mnoha mladým mužům, aby se mohli dál vzdělávat a mohli začít seriózně pracovat.

Další novinkou je, že tady v Bozoum tento týden konečně zahajujeme výstavbu rozhlasu. Ve spolupráci s nevládní organizací Internews jsme dlouho hledali, jak vybudovat komunitní rádio. Existuje mnoho plánů a očekávání a rádio nám může hodně pomoci v oblasti všeobecného informování a různých školení. Ve středu ráno se uskutečnilo velké setkání se zástupci různých subjektů z města Bozoum. Vytvořili jsme výbor, který připravil zahájení provozu rozhlasové stanice. A bylo vybráno jméno: RADIO KOYALE (což je malá řeka, která protéká městem Bozoum).

A tento týden zakončíme výjezdem do Bouar, kde proběhne v neděli 11. února vysvěcení nového biskupa, otce Mirka. Pojede nás z Bozoum velká výprava - asi stovka lidí z Bozoum. A při této příležitosti byla vytvořena nová webová stránka diecéze: https://www.diocesebouar.com/home.

Cihla k cihle a dům zvolna roste...

Fine della Fiera
fin de la Foire

Bangui: Visita della Presidente del Bambin Gesù di Roma, Mariella Enoc






Radio KOYALE





Žádné komentáře:

Okomentovat