pátek 5. ledna 2018

Bonne année - šťastný nový rok!




Bonne année - šťastný nový rok!

Ve Středoafrické republice (a nejen v ní) se přání Bonne année (Šťastný nový rok) opakuje téměř do nekonečna. Začíná po Vánocích, ale pokračuje se nejméně do března.

Během letošního konce roku nás navštívilo šest indických sester, kteří jsou v Bouar a v Yolé, spolu s otcem Markem Poggim. S nimi jsme v sobotu odpoledne jeli navštívit rýžová pole. A vzhledem ke svému původu jsou sestry skvělými odborníky na rýži, kterou testují, chutnají a hodnotí.

V neděli nám liturgie nabízí svátek Svaté rodiny nazaretské. Na konci mše svěříme všechny manžele z farnosti do ochrany Josefa, Marie a Ježíše.

Začínáme nový rok klidně. Ve městě je spousta vzrušení: zpěv, tanec, pivo, hry, pár výbuchů rachejtlí. V neděli večer se setkáváme ke chvíli modlitby a adorace, během které děkujeme Bohu za rok 2017 a svěřujeme mu nový rok i naše životy, farnost a zemi. A modlíme se, aby to byl rok milosti.

A ve středu 3. ledna jedu do Bocaranga. Situace je zde mnohem lepší. V těchto týdnech opustilo Bozoum asi 150 rodin, aby se vrátily do Bocaranga po třech měsících, které trávily uprchlíci. U příležitosti Vánoc jsme díky daru z České republiky mohli rozdat 8 800 mýdel, více než 7 000 pytlíků kávy, 5 tun soli a 4 400 kg rýže, a to více než 1 800 rodinám. Distribuce se děla v různých kostelích a mešitách a obohatila tak mnoho lidí bez rozdílu.

A to je také šťastný nový rok!
 
 










Riso e orti
le riz et les jaridns potagers



Bocaranga

Toilettes con scuola annessa (dovrebbe essere il contrario...)
Toilettes avec école annéxée (ça devrait etre le contraire...)

Incendi in savana (stagione secca)
Incendies en brousse (dans la saison sèche)





Žádné komentáře:

Okomentovat