pátek 22. prosince 2017

Jsou už téměř Vánoce







Jsou už téměř Vánoce
Předvánoční dny se prožívají hekticky i tady ve Středoafrické republice. Ale ne kvůli blyštivým ozdobám, nakupování a dalším věcem. V neděli oslavujeme svátek svatého Jana od Kříže. Společně se svatou Terezií z Avily oba patří k zakladatelům Řádu bosých karmelitánů. Jeden z kostelů ve městě je zasvěcen jejímu jménu a proto tam v neděli oslavujeme nedělní bohoslužbu, pro množství lidí se koná pod širým nebem.

V pondělí ráno mám setkání od 8:30 do 13 hodin s učiteli naší střední školy Sv. Augustina, vyhodnocujeme výsledky prvního trimestru. Je to spousta práce, máme tu nějaká zklamání, ale také velkou radost, zvláště když vidíme, že student nebo studentka začínají mít rádi školu a získávají dobré hodnocení. Odpoledne odjíždím do Bouar. A v úterý totiž slavíme společně 25 let kněžství P. Stefana. Téměř všichni karmelitánští kněží z této africké země jsou přítomni. Prožíváme krásný okamžik vděčnosti Bohu a P. Stefanovi za tento dar. Po slavení eucharistie se opět setkáváme a trávíme společně čas až do pozdního odpoledne, teprve pak se vracíme do Bozoum.

Středeční odpoledne věnuji nemocným v Bozoum a okolí. Navštěvuji je, přináším dar smíření a eucharistii. Je dojemné opakovaně vidět, jak tváře těchto starých a často osamělých lidí září radostí a vděčností kvůli jednoduché návštěvě a radují se ze setkání z Ježíšem. Když se vracím, setkávám se s dětmi z našeho Centra pro sirotky "Arc en Ciel" (Duha). Oslavují blížící se Vánoce. Vánoční betlém, tance, jednoduché dárky. Je to malý balíček sušenek, mýdlo, píšťalka, zkrátka jen pár drobností, ale pro děti jsou to krásné dárky. Určitě se od nich máme co učit! Ve čtvrtek doprovázím Isaaca na místní letiště za Bozoum. Téměř před třemi týdny ho porazila motorka a měl zlomenou ruku a nohu. Šlo o otevřenou zlomeninu nohy a jeho stav vyžaduje operaci. Je slepý a v to ráno, kdy došlo k nehodě, mě šel navštívit, aby mi s něčím pomohl. Díky spolupráci s Mezinárodním červeným křížem jej můžeme poslat do Bangui, kde se dočká odborné pomoci. A jeho úsměv vypovídá o tolika věcech! Lidé v letadle jsou připraveni se o něj postarat, a další to brzy jistě udělají...
Jsou už skoro Vánoce!
 


Non si direbbe, ma è un fungo
Champignon

Festa a St Jean



Riunione insegnanti

P.Stefano




un po' di scuola dopo scuola, in quartiere
un peu d'école au quartier

Festa di Natale all'Arc en Ciel
Fete de Noel au Centre Orphelins Arc en Ciel



Partenza verso Bangui



Žádné komentáře:

Okomentovat