neděle 15. října 2017

Vysídlení podruhé




Vysídlení podruhé

Pokračujeme v práci s vysídlenými lidmi. Jejich počet zůstává poměrně stabilní kolem 3800. "Systém" práce nevládních organizací a agentur OSN se ukázal tentokrát efektivní a počáteční reakce přináší úspěchy. Byť často trvá dlouhou dobu, než se vyřídí veškeré nutné administrativní úkony. Ale mohli jsme zakoupit dostatečné množství léků a také 2,6 tuny rýže, kterou jsme okamžitě rozdělili mezi více než 700 rodin. A to zejména díky rychlé podpoře českého ministerstva zahraničních věcí a nevládní organizaci SIRIRI.org.

S Červeným křížem jsme otevřeli malé zdravotní středisko, které se stará především o vysídlené osoby. Nemocní sem přicházejí nechat se ošetřit, mají evidenční kartu, kterou jsme vystavili pro každou domácnost. A právě nyní shromažďujeme jména dětí, abychom mohli uskutečnit zápisy do škol a doufáme, že do pondělí zvládneme otevřít školu pro děti uprchlíky. Solidarita je veliká, možná i proto, že mají mnozí z obyvatel Bozoum stále ještě ve svém srdci to, co zažívali po dobu téměř dvou měsíců v období od prosince 2013 do ledna 2014, kdy se oni stali uprchlíky zde na misii. V neděli proběhla během nedělní mše sbírka, kterou organizovalo hnutí sv. Vincence. Lidé přinesli potraviny a mýdlo, všechno jsme potřebným okamžitě rozdělili.

Situace v Bocaranga zůstává velmi nejistá. Díky zásahu mírových jednotek OSN došlo k vojenské operaci, kdy byli rebelové vyhnáni, ale obáváme se toho, že se přesunuli jen o pár kilometrů dál. Mohou se tedy za pár týdnů zase vrátit, jakmile "modré helmy" město znovu opustí. V sobotu odpoledne dorazil i do Bozoum kontingent mírových sil. Museli jsme obtížně přesvědčovat obyvatele města, aby je přijali. Vznikly totiž vážné obavy, že jejich přítomnost se může stát impulzem k útoku rebelů na Bozoum...

V úterý ráno odjíždím do Bangui, abych přivítal našeho provinčního nadřízeného P. Saveria a představeného indických sester, jejichž komunita sídlí v Bouaru. V plánu je otevření jejich dalšího domu v Bangui. Ve čtvrtek v 5 ráno odjíždíme do Bouar, dorazíme tam ve 13 hodin. Po jednání se rozloučím se sestrami a pokračuji do Bozoum, kam po 600 km a 11 hodinách za volantem šťastně přijíždím.
i doni della San Vincenzo


il riso di Bozoum




p.Saverio e p.Federico




Žádné komentáře:

Okomentovat