sobota 9. září 2017

To pěkné a to zlé








To pěkné a to zlé
V neděli 3. září (a teď popisuji to zlé) dorazila skupina rebelů Seleka do Ndim, které je vzdálené 160 km od města Bozoum. V této oblasti žijí lidé už dlouho v napětí, skupiny rebelů opakují své nájezdy, pak odcházejí nebo zůstávají. Ovládají hraniční oblast s Kamerunem a Čadem, žijí z krádeží, rabování, násilí a "zdaňují" těch několika obchodníků, kteří seberou odvahu zásobovat města a vesnice základními potřebami.

V neděli tedy přišli rebelové do města Ndim a unesli starostku (velmi schopnou ženu) a kněze, otce Roberta, kapucína z Polska. Na P. Roberta zaútočili proto, že se zastával místních lidi a odsuzoval to, co se tu děje. Byl zbit a mučen. Lidé z blízkého okolí si dodali odvahy a podařilo se jim otce Roberta osvobodit. To, co se stalo, je velmi znepokojující, protože to bylo jasné gesto zastrašit, vyděsit a umlčet těch pár lidí, kteří zločince veřejně odsuzují. Znepokojující je také skutečnost, že to probíhá před očima těch, kteří rebelům tyto zločiny tolerují a umožňují jim takto jednat. A to díky jejich neschopnosti a nedostatku vůle, ať už je za to odpovědná vláda nebo mezinárodní mírové jednotky OSN, tzv. modré přilby.
A teď to pěkné... dokončujeme poslední úpravy v kostele: osadili jsme dva pilíře, v jednom je umístěný svatostánek a u druhého je socha svatého Michaela, patrona kostela. Měl jsem v úmyslu nechat vyrobit dřevěnou sochu, ale řezbář, poté, co dostal zálohu, zmizel! Tak jsme změnili plány a zavolali toho malíře, který tu pracoval už minulý rok. A právě nyní jsme vše dokončili: jsou to velmi jednoduché dekorace, ale přitažlivé jasnými barvami. A především přitahují pozornost ke svatostánku, kde je eucharisticky přítomný Ježíše. Zdůrazňují také sochu svatého Michaela, kolem něhož vesele poletují čtyři andělé.

Je důležité, zvláště když se zdá, že hrůza a zlo má převahu, přinášet a vytvářet krásu, která je jedním z Božích jmen.
P. S. : To kuře z minulé neděle, které na cestě k nám překonalo 50 km, bylo moc dobré. Aspoň prozatím!











Žádné komentáře:

Okomentovat