pátek 29. září 2017

Svatý Michael a válečné ovzduší



Gauthier con la carrozzina nuova
Gauthier


Svatý Michael a válečné ovzduší

Oslavu svatého Michaela Archanděla, patrona farnosti v Bozoum, jsme začali oslavovat už několik dní před nedělí. Oslavě předcházelo několik dní příprav, je to významný čas naší farnosti. Je příležitostí k zamyšlení nad jeho životem a také návratem do ochrany Boží moci. V sobotu odpoledne jsme se sochou svatého Michala a velkým zástupem lidí v průvodu prošli městem, mnozí se modlili a zpívali. V neděle začala v 8.30 slavnostní mše. Přišlo mnoho lidí, kostel naplnily modlitby, písně a tance. Po mši přišla řada na finále fotbalových a basketbalových turnajů. Ve 12.30 proběhl oběd (Matanga) pro katechety, vedoucí různých aktivit a všechny odpovědné, kteří se různým způsobem starají o farnost.

Den slavnosti byl však zároveň zahalen do smutku kvůli obavám, co bude následovat: o den dříve, v sobotu 23. září, došlo v městě Bocaranga k násilnostem. Město přepadli útočníci z povstalecké skupiny 3R (příbuzní s hnutím Séléka), což donutilo spoustu lidí k útěku z města. Záměrem rebelů bylo obsadit město a zdá se, že nemají v úmyslu brzy zase zmizet. Jejich příchod vyvolal totální paniku a útěk téměř všech obyvatel města. Byli tam i mrtví, které zabili povstalci. Všechno se odehrálo za přítomnosti a před očima vojáků mírových jednotek, kteří rebely nechali konat. Z těch lidí, kteří se dali na útěk, dorazilo množství až sem do Bozoum. Mnoho z nich překonalo vzdálenost 125 km pěšky! Zneklidnění z blížící se války, která se zdá být příliš blízko, se spojuje s utrpením tisíců lidí, kteří ztratili všechno. V těchto dnech začínáme organizačně řešit jejich přítomnost v městě. Zítra ráno, v sobotu, začneme s evidencí, budeme sčítat rodinu za rodinou, vytvoříme seznamy, které nám umožní rozhodnout se o tom, jak dál postupovat a jak jim pomoct. 

Budou potřebovat všechno - mít kde bydlet, potraviny, léky, kuchyňské nádobí, aby mohly děti chodit do škol... Ale potřebují především MÍR, jehož potřeba je (téměř) zoufalá.




P.Matteo



Osso di elefante
Un os d'éléphant

Riunione rifugiati
Réunion déplacés

Rifugiati di Bocaranga a Bozoum
Déplacés de Bocarnga à Bozoum





Žádné komentáře:

Okomentovat