sobota 2. září 2017

50 km kvůli jednomu kuřeti!








50 km kvůli jednomu kuřeti!

V neděli odpoledne, když vcházím do své farní kanceláře, ke mně přistoupí dítě, povzbuzované maminkou. Můžou mu být tak 2 nebo 3 roky a hrdě si vykračuje s kuřetem v náručí. Kuře je téměř větší než on! Nevím, jestli ho chce prodat nebo co chce udělat, ale pak zasáhne maminka a vysvětluje mi situaci. Vysvětluje mi, že uplynulo už několik měsíců od toho, co si její dítě umanulo, že chce vidět otce Aurelia, a že dokonce i zlobilo, dokud mu neslíbili, že ho do Bozoum vezmou! Pak maminka využila příležitosti, kdy byl P. Norberto v jejich vesnici (je vzdálená 50 km od Bozoum). Sloužit tam mši a po ní ho požádala o svezení, aby dítě konečně vzala do Bozoum! A to kuře? To už byla jen maličkost, ale úžasný dárek! Dojalo mě to!

Mezitím nám skončilo školení učitelů, které organizovali přátelé z Prahy, z české organizace SIRIRI.ORG. Všichni 244 učitelé základních škol byli velice nadšení. Byla to skvělá práce (od zajištění stravy v kuchyni a přípravy jídel pro všechny, až po české, francouzské a středoafrické pedagogy, kteří školili učitele. Spokojenost je velká. Nyní jde o to, dostat metodu Škola hrou do praxe v dalších školách. Tady v Bozoum ji praktikujeme na našich školách už dva roky. Metoda vychází z pěti základních pedagogických principů, stojí na integrování prvku hravosti do procesu výuky a aktivitě dětí už od první třídy základní školy. Kromě oněch pěti principů (názornost - praktičnost - spolupráce - tvořivé myšlení - hodnocení), probíhá výuka v národním jazyce Sango, používají se nově vytvořené učebnice v jazyce, kterému děti rozumí a didaktické nástěnné kresby, na nichž se děti učí vyjadřovat se. 

Začali jsme s touto metodou před třemi lety v naší škole a nyní máme už celou řadu dalších škol, které ji praktikují. Učitelé a rodiče jsou nadšení, protože vidí obrovský rozdíl mezi dětmi, které se učí tímto novým způsobem a jejich bratry a sestrami, kteří používali starý způsob učení. Ministerstvo školství se o systém také zajímá. Ve středu ráno jsem měl dlouhou schůzku s ministrem školství, který má o věc velký zájem a chce, aby se tato zkušenost rozšířila do všech škol v zemi, pokud by to bylo možné. Ministr chce jmenovat zvláštní pracovní skupinu, která se do Bozoum pojede podívat. 

V pondělí doprovázím do Bangui tým SIRIRI, protože v úterý v noci se vracejí domů. Byla to skvělá zkušenost o sdílení a vzájemné pomoci. A pro dobrovolníky ze SIRIRI bylo skvělé vidět zájem a nasazení samotných učitelů během šestidenního školení.

Ve středu jsem se vrátil do Bozoum. Silnici, vedoucí na misii, lemuje mnoho orchidejových květů, stejně jako všechny předešlé roky.
Vezu s sebou i malíře Alexise. V minulém roce spolupracoval na tvorbě obrazů v kostele a nyní je doplňuje o kresby na dvou bočních sloupech, jeden sloup je se svatostánkem a druhý se sv. archandělem Michaelem, který je patronem Bozoum (a také mého rodného Cunea!).


In cucuna
la cuisine


Fine formazione


Gli affreschi didattici
Les fresques didactiques




Compleanno di Vojtech
Anniversaire de Vojtech

Bangui


La pala di sant Michele
le tableau de St Michel



Žádné komentáře:

Okomentovat