sobota 5. srpna 2017

Na cestě (cestách)

Fine formazione su Gestione Contabilità a Bozoum




Na cestě (cestách)
Během uplynulých dvou týdnů zase trávím hodně času cestováním. Částečně proto, abych podpořil ostatní komunity a spolubratry v různých změnách, které nastaly a v úkolech, které z toho vyplynuly. Ale i proto, abych doprovázel „osobnosti“ z našeho řádu, které nás navštěvují. V první polovině srpna přiletěl z Nigérie do Středoafrické republiky P. Daniel Ehigie. Je to jeden z těch otců, kteří tvoří poradní sbor našeho generálního představeného. P. Daniel je odpovědný za oblast Afriky. Ve dnech 4. a 5. srpna přijíždí ještě P. Fausto, který je provinciálem v Miláně, pod něj spadá odpovědnost za misie v Kamerunu.

Právě z důvodů těchto návštěv vyrážím z Bozoum v neděli po obou dopoledních mších hned po poledni směrem do Bouar. Přímá cesta (110 km) je bohužel blokovaná převráceným kamionem, proto musím jet delší cestou přes Bossemptélé, což znamená pětihodinovou jízdu a celkem ujet 250 km. Pondělí trávím na misii v Bouar, druhý den doprovázím na cestě do Baora P. Stefana, který se stal na této misii novým představeným. V úterý ráno odjíždím z Baoro a těsně před 13. hodinou přijíždím do Bangui. Právě sem večer dorazí ze Zambie P. Daniel Ehigie. Ve středu jsme se spolubratry zůstali na misii, navštívili jsme mimo jiné „farmu“ Karmel a prohlédli si také nově vysazené sazenice kávovníku.  Zároveň probíhají během dlouhého odpoledne individuální hovory se všemi spolubratry. V poledne je ovšem pauza na pizzu, kterou jsem připravil, ta nám pomůže, aby byla naše práce ještě serióznější. 

Ve čtvrtek odpoledne kolem 13. hodiny za deště z Bangui vyrážíme. Čeká nás cesta dlouhá 450 km, potkáváme dva konvoje kamionů, včetně jednoho kamionu, který je převrácený a druhého, který už zvedli. A v 19:30 jsme konečně v Bouar, v našem klášteře St. Elia. Vítá nás tu mnoho mladých, všichni se zde aktuálně účastní duchovního cvičení na téma sv. Jana od Kříže, které vede bratr Jean Baptiste (Francouz, který žije v Senegalu). Setkáváme se s oběma otci, kteří sem přijeli z Kamerunu s P. Faustem, otcem provinciálem. Jsou to P. Marco Gazzoli a P. Jean Baptiste.

Společně budeme v těchto dnech diskutovat o dalších možnostech spolupráce, kterou v posledních letech rozvíjíme a vyměňovat si zkušenosti z jednotlivých misií. Od roku 2013 jejich mladí muži prožívají noviciát u nás a od roku 2014 studují naši studenti teologii u nich v Yaounde.
 

Formazione dei giovani a Bouar-St Elie

Saluti a Baoro



Trasloco di una boutique...
déplacement d'une boutique


Si pianta il caffé
On plante le café

Padri e studenti al Carmel, a Bangui, con p.Daniel Ehigie (1° sacedote a destra)

Žádné komentáře:

Okomentovat