sobota 10. června 2017

Vysídlené (vnitřně) obyvatelstvo, nové domy a školství

 


Vysídlené (vnitřně) obyvatelstvo, nové domy a školství

Po schůzce se zástupci Charity v Bangui odjíždím v sobotu ráno v 5 hod. z hlavního města, společně s generálním vikářem diecéze otcem Mirkem. Dorazíme do Baoro, kde se setkám s naší komunitou. Hlavním důvodem setkání je rozloučení s otcem Lionellem, který v nejbližších dnech definitivně odjíždí (alespoň prozatím) do Itálie, a to po 5 letech misijní práce zde v Africe. Odpoledne pokračuji do Bouar, abych pak do Bozoum dorazil ve večerních hodinách po téměř 600 km cesty.
V neděli je velký svátek Letnic, připomínáme si dar Ducha Svatého, který naplnil apoštoly a vede je do světa hlásat Krista. V pondělí ráno znovu vyrážím do Bouar, abych navštívil komunity v St. Elie a Yole a zhodnotil s nimi práci a proces formace mladých. V současné době zůstávají zprávy ze Středoafrické republiky dál znepokojivé. Včera odpoledne ozbrojená skupina zaútočila na město Ndim (město 170 km od Bozoum), kde bylo ukradeno sto krav, včetně těch, které patřily komunitě sester misionářek...
Právě jsem obdržel oficiální zprávu z UNHCR (Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky), která přináší k 31. květnu tohoto roku následující údaje ze SAR: je tu 484.028 vysídlených osob (technicky: „vnitřní uprchlíci“) a 503.600 uprchlíků žije v zahraničí... Dohromady 987,628 lidí z asi 4 milionové populace! Tedy čtvrtina populace.

Ale na závěr i několik dobrých zpráv.
Tento týden probíhaly zkoušky BC (konají se po druhém ročníku střední školy). Studenti z našeho Lycée St. Augustin měli dobrý výsledek: postoupilo 24 z 25 kandidátů! A naši absolventi obsadili 22 prvních míst studentů s nejlepšími výsledky této zkoušky.

Podařilo se ale také úspěšně dokončit prvních 14 domů pro nejchudší, na akci se podílela organizace Cordaid, spolupracující s Charitou z Holandska. Po jejich dokončení budeme pokračovat s dalšími domy 16/18, což umožní starým lidem, vdovám a obětem Séléka nebo antibalaka získat slušný domov.












p.Lionello

Žádné komentáře:

Okomentovat