sobota 22. dubna 2017

Velikonoce 2017





Velikonoce 2017
Bílá sobota je zvláštní den, který mám opravdu rád: očekávání vzkříšení, plné bolesti Velkého pátku a plné naděje vzkříšeného Krista.
V sobotu ráno poprvé prší. Ale tentokrát je to vážné! Prší bez oddechu od 6 do 11, a bozoumská rovina je ve své dolní části zaplavena.
V odpoledních hodinách se připravujeme na velkou Vigílii, která začne v 18.30 (a končí ve 22.15!). Je tu mnoho lidí a mnoho očekávání kvůli křtům. Začneme požehnáním ohně, a pak vstupujeme do kostela, ve kterém je tma, vepředu paškál. A je to právě tato chvíle, kdy exploduje zpěv starobylého hymnu Exultet, který oznamuje vzkříšení Ježíše.

Po biblických čteních přichází velký okamžik křtů: je jich více než sto, včetně dětí, mládeže a dospělých! Je to velké požehnání pro církev a pro celý svět! Mnozí přijímají křest s dojetím, jiní více v usebrání, ale pro všechny, pro celou komunitu je to skutečný čas oslav. Když vchází do kostela v bílých šatech, tak celý sbor zpívá: „I so kwe, Nzapa a sukula i awe, i yu Christ tongana Gbya ti i awe” (vy všichni, omytí ve křtu, jste také oblékli Krista, vašeho Pána). Po mši jdou všichni domů, když sestoupí do města, jsou slyšet zpěvy, které se pomalu všude kolem rozeznívají. Pomalu se zpěvem město naplňuje, vydrží to celou noc a celý den Velikonoc.

Druhý den ráno se všichni scházíme na slavnostní mši v 8:30. Přišli všichni nově pokřtění, jsou překrásní, zářící. Po mši odcházejí domů, doprovázeni přáteli, rodinou a také sborovými zpěváky z jejich čtvrti města. Je to svátek barev, zvuků a radosti. Radost, která pokračuje v průběhu celého týdne, celého velikonočního oktávu. Během tohoto týdne pokřtění přicházejí na mši každé ráno v 6 hodin, hrdí na své bílé šaty, ale ještě pyšnější na novou důstojnost Božích dětí!

Inondazione a Bozoum
l'inondation de Bozoum, la veille de Paques









Panorama della piazza della chiesa dopo la Messa Pasquale
Panoramique de la place de l'église, après la Messe de Paques






Žádné komentáře:

Okomentovat