sobota 8. října 2016

Oslavy, práce a velké projekty





Oslavy, práce a velké projekty

V neděli 2. října jsme oslavili svátek svatého Michaela, patrona naší farnosti. V předchozích dnech jsme si "zahřáli srdce" slavením Eucharistie a zpověďmi. A konečně se po třech týdnech tuto neděli můžeme zase vrátit do kostela, abychom tam slavili mši. Je cítit velké očekávání ohledně toho, jak vypadá nově rekonstruovaný prostor vypadá, aspoň v první fázi. "Nový kostel", v němž i nadále celkem rychle probíhají dokončovací práce.

V neděli také slavíme svatbu a dva křty. A radost je hodně veliká! V úterý jedu do Bangui, kde zůstávám několik dní kvůli sérii několika schůzek a jednání. Po příjezdu do Bangui se musím vyhnout určitým čtvrtím, protože v dopoledních hodinách tam byl zabit plukovník armády a je tam velmi napjatá nálada. V odpoledních hodinách jsou celkem blízko a často slyšet výstřely ze zbraní, včetně těžkých...

Ve večerních hodinách vítám na letišti otce Giustina, nášeho provinčního představeného, otce Davida Sollami, který je naším zástupcem úřadu pro podporu misií, otce Enrica, architekta Giovanniho Grossi Bianchi a Enrica Massone, dobrovolníka a zedníka v jedné osobě. Jsou tu na návštěvě proto, abychom diskutovali o velkém projektu: výstavba nového kláštera tady v Bangui.

Ve středu ráno jsem opět na letišti, abych přivítal sestru Bensittu a sestru Brice. Jsou to představené pro Afriku indické kongregace sester Matky Karmelu (navštívil jsem je v dubnu v Indii). Jsou tu na návštěvě především proto, aby se realizovala myšlenka otevření jejich domu tady v Bangui, na Karmelu.
Pozdravím se s nimi a vracím se zpět do města, abych se zúčastnil, alespoň na pár hodin, zasedání Caritas. Jedná se o velmi důležitou chvíli, protože tu je i prezident Mezinárodní (Charity) Caritas s ostatními lidmi z úřadů, který sídlí v Římě a v Nairobi. A jsou tu i zástupci Secours Catholique (francouzská Charita), CRS (Charita USA). Cílem je, aby se společně zamysleli nad pomocí Caritas (Charitě) ve Středoafrické republice, aby mohla začít znovu s odvahou a radostí sloužit chudým.

V odpoledních hodinách se vracím na Karmel, abychom v 17,00 hodin slavili první řeholní sliby bratra Loica.
Ve čtvrtek pokračujeme v diskusi o velkém projektu nového kláštera, který se pomalu začíná rýsovat.
A právě dnes, 7. října, slavíme 10 let naší přítomnosti tady v Bangui...













Žádné komentáře:

Okomentovat