sobota 23. července 2016

Kamerun




Kamerun
Je pátek před polednem, přijíždím do Yaoundé, hlavního města Kamerunu, kde plánuji zůstat několik dní.

V soboty 16. července slavíme společně se zdejšími karmelitány velký svátek Panny Marie Karmelské. Oslava se koná v naší farnosti Nkoabang, která si připomíná 60 let od svého založení. Spolu s několika přítomnými italskými otci, provinciálem z Milána (odpovědný za misi v Kamerunu) a kamerunskými spolubratry se tu společně modlíme k Panně Marii, kterou ctíme jako Matku a Krásu Karmelu, příklad i průvodkyni života v zasvěcení a modlitbě. Ona je ta, která "uvažovala o událostech ve svém srdci," jak říkají evangelisté.

V neděli přichází další intenzivní zážitek: kněžské svěcení dvou mladých kamerunských karmelitánů - bratrů Martiala a Jean Baptiste. Je tu přítomno mnoho kněží, kteří koncelebrovali s místním arcibiskupem (Yaoundé). Zní tu mnoho modliteb, mnoho krásných písní, liturgie je velice živá. Odpoledne jdu navštívit sestry karmelitky. V Kamerunu mají tři kláštery, v tomto klášteře v Yaoundé žije několika italských a kamerunských řeholnic. Zdržuji se u nich několika hodin, představuji jim naši misi ve Středoafrické republice a dlouze jim vyprávím o loňské papežově návštěvě v Bangui. SAR je jednou z mála zemí na světě, kde nežijí žádné klauzurované řeholnice. Modlíme se a doufáme, aby byl dříve či později v SAR vybudován klášter karmelitek, protože tyto ženy jsou plné Boží přítomnosti, plné lidskosti.

V pondělí v 6 hodin ráno vyrážím na cestu domů, kolem 17. hodiny - po zdolání 750 km - přijíždím do Bouar, kde strávím noc a na druhý den zas pokračuji dál. Volím rychlejší přímou cestu, díky které ušetřím 150 km. Jedu ale trochu se strachem, protože před několika dny tu uvízl otec Anastasio, když jeho auto dostalo smyk a zůstalo trčet na mostě částí auta mimo vozovku... Díky Bohu ale tento zrádný úsek překonávám v pořádku a přijíždím v 11.30 konečně domů do Bozoum.

A tady je ukázka, jak zdárně pokračuje práce na rekonstrukci kostela, kde jsme ve čtvrtek osadili první ze tří nosníků, dlouhých 31 metrů. Zde je video: https://www.dropbox.com/s/78puqotf6aqlmc8/luglio%201%20HD.mp4?dl=0











Žádné komentáře:

Okomentovat