sobota 28. května 2016

Roky a roky ...



La porta di una casa a Tataley
La porte d'une maison à Tataley
Roky a roky ...
V pondělí ráno, po zorganizování prací kolem stavby kostela, odjíždím směr Bocaranga, města asi 125 km vzdáleného, kam se dostanu po "pouhých" třech hodinách jízdy. Tady se pozdravím se sestrou Renatou Dutto, která odjíždí do Itálie po mnoha letech služby v SAR jako porodní asistentka a zdravotní sestra odpovědná 48 let za podvyživené a nevidomé v Ngaundaye!
U stolu sedím s kapucíny z misie: otec Cipriano je v Africe 56 let, otec Valentino 54 let... Spolu se sestrou Renatou odsloužili 158 let ve Středoafrické republice! Klobouk dolů...!
V časném odpoledni se vracím po silnicích (silnice je silné slovo) směrem na Ndim.
Jedu sem, protože tu je už pár měsíců situace velmi napjatá. Některé ozbrojené skupiny se reorganizují a vytvářejí nebezpečné aliance pod lhostejným pohledem Modrých přileb a v nepřítomnosti státních orgánů. V posledních týdnech napětí stoupá mezi skupinami ex-Séléka v Koui, na což reagují antibalaka, kteří často využívají nepokojů k napadání populace Mbororo (kočovníků, kteří chovají dobytek) a kradou jim zvířata.
Napětí v posledních dnech vypadá takto: asi 200 kočovníků Mbororo uprchlo do misie, ale díky Bohu jsme byli schopni povolat k zásahu Modré přilby, které dorazily a vzaly Mbororo pod svou ochranou.
V Ndim se zdravím s otcem Robertem, polským kapucínem, který dělá mnoho práce, aby se zabránilo tragédii, dále se sestrami, se starostkou (statečná žena!), s velitelem Modrých přileb, a co je nejdůležitější, s rodinami Mbororo. Diskutujeme s nimi a snažíme se udržet v nich naději k životu.
V úterý se vracím do Bozoum, právě včas, abych se pozdravil s otcem Norbertem, který odjíždí na dovolenou do Itálie.
Ve čtvrtek dopoledne jedu s otcem Enricem do Kosso, malé vesnice 8 km od Bozoum (8 km znamená 40 minut jízdy autem...). Zde díky štědrosti několika přátel začínáme výstavbu základní školy pro asi 230 žáků, kteří nyní navštěvují třídy v chýších ze slámy a dřeva ... Zkrátka jdeme dál...!


Sr Christina e Sr Renata Dutto

la strada tra Bocaranga e Ndim
La route entre Bocarnga et Ndim

Ndim: sr Mediatrice e il sindaco
Ndim: sr Médiatrice et Mme le Maire

Caschi Blu a Ndim









Alunni della scuola di Kosso
Elèves de l'école de Kosso

I lavori proseguono a Bozoum







Žádné komentáře:

Okomentovat