sobota 19. března 2016

Na cestě k Velikonocům





Na cestě k Velikonocům
V neděli byl mezi námi otec Cyriaque, mladý kněz karmelitán, který byl tady v Bozoum vysvěcen na kněze v prosinci 2011 u příležitosti čtyřiceti let naší přítomnosti ve Středoafrické republice. Přijel s osmi chlapci, studenty lycea, kteří jsou ve formaci v našem semináři v Bouar.
V neděli odpoledne jsem byl zkontrolovat místo, které jsme zvolili pro pouť mladých lidí. Pouť se bude konat v sobotu, v předvečer Květné neděle. Byl jsem tam s Mariem Mazzalim. Podařilo se mi ho na půl hodinky vytrhnout z práce. Na zpáteční cestě jsme se zastavili u mostu postaveného v roce 1942 italskými vězni. Byli to vojáci, kteří po pádu Etiopie a Eritree byli rozptýleni po celé Africe. V pondělí pokračujeme v práci. Mario nám pomáhá mimo jiné opravit solární panely nainstalované v minulém roce. Měníme některé z baterií a systém je efektivnější, a to jak díky materiálu, tak díky Mariově práci, ale také díky podpoře firmy KAD z Bari, která nás sleduje sice na dálku, ale neztrácí nás ze zřetele!
V úterý jsme se sešli se sestrami na jednu hodinu eucharistické adorace. Papež během své návštěvy ve Středoafrické republice požádal o tento závazek a tak se všechny (řeholní) komunity v naší diecézi střídají každý den, aby byla zajištěna modlitba před eucharistií.
Ve středu jedu do města "do pekárny", abych nakoupil chleba: jedná se o jednoduchý systém s pecí na dřevo a dobrým chlebem!
Čtvrtek je kritický den! Pozval jsem věřící, aby přišli v odpoledních hodinách na půldenní rekolekci (duchovní obnovu) a zamyšlení. Bál jsem se, že jich přijde jen málo... V 14:10 pozvu malou skupinku do kostela a doufám, že jich bude alespoň padesát. A na konec... se pomalu kostel naplní velmi pozorně naslouchajícími lidmi! Společně jsme přemýšleli o lásce k Bohu a při tom nás doprovázel výjimečný svědek: svatý Petr!
Po katechezi je chvíle věnovaná tichu a pak možnost zpovědi.
Velikonoce se blíží, a tak se snažíme připravit srdce i hlavu na tento dar Božího milosrdenství!
Poslední věc: ve stáncích je nejnovější vydání "Le saint Michel", noviny z Bozoum:


Il ponte sullOuham
















Žádné komentáře:

Okomentovat