pondělí 7. března 2016

Cesta je dlouhá...





Cesta je dlouhá...
Pokračuji v mém cestování. Po setkání v Kinshase, v Kongu, vyrážím ve čtvrtek večer, abych dorazit další den do Yaoundé v Kamerunu. Po jedné zastávce v Brazzaville, druhé v Nairobi, třetí v Douale...
Ve večerních hodinách, přijíždí z Itálie P. Giustino (náš provinciál) a P. Davide Sollami, zástupce prokury. Jsou zde proto, aby navštívili naše misie a pozdravili se s P. Domenicem a P. Marcem. Oba patří k naší provincii, ale pracují v Yaoundé.
Druhý den, v sobotu 27. února, trávíme dopoledne v hlavním městě a odpoledne se vracíme do Středoafrické republiky. Cesta je dlouhá, urazíme více než 750 km než dorazíme do Bouar. Jednu noc trávíme v Bertoua. V neděli ráno odjíždíme kolem 6. ráno a v 9 už jsme na hranicích v Garoua Boulaye. Zdravíme se s Youssoufem, muslimským přítelem, který žil v Bangui, ale musel utéct a hledat útočiště v Kamerunu. Zde založil farmu, která má 60.000 slepic!
Kolem 12. hod. směřujeme k překročení hranic... Je to vždycky dobrodružství, nikdy nevíme, co nebude fungovat: buď chybí důstojník, který má něco podepsat, nebo chybí klíč nebo razítko... Naštěstí, za méně než hodinu můžeme znovu nastartovat a pokračovat v cestě do Bouar. Tam přijíždíme kolem 15. hod., děláme zastávku i v Yole. Slavíme mši v 17.30, je nás 24 kněží (karmelitáni, kapucíni i diecézní duchovní), důvodem slavnosti je rozloučení s indickou řeholnicí Payton, která se vrací po 25 letech práce zdravotní sestry v Bouaru zpět do Indie.
Dál doprovázím P. provinciála, setkáváme se s dalšími otci na každé z našich misií a během cest mluvíme o tom, co která komunita prožívá, co dělá, přemýšlíme, jak společně překonávat různé potíže. Mezi setkáními vyšetříme čas i na to, abychom udělali něco dobrého v kuchyni nebo pomohli připojit satelitní anténu k internetu nebo nainstalovali zvon...
V úterý ráno přejíždíme do další komunity, do noviciátu sv. Eliáše, odkud pokračujeme odpoledne do Baoro.
Zde se setkáváme s P. Lionello, P. Dieudonné, bratry Nicholas a Martial a společně trávíme večer. V pátek ráno vyrážíme směrem do Bozoum. Po zastávce v Bossemptélé jsme konečně dorazili kolem 12. hod., po dvou týdnech putování, ujetí více než 2000 km do Bozoum.




P.Giustino, Youssouf, Sidibem p.Davide, p.Lionello e Saydou

Messa alla Yolé (Bouar)

Sr Payton

Celebrazione a Sant'Elia, con Padri e Novizi
Célébration à Saint Elie, avec Pères et Novices




i lavori per la Chiesa di Bozoum avanzano imponenti!
les travaux pour l'église de Bozoum avancent...
L'accoglienza delle suore congolesi a P.Giustino


Žádné komentáře:

Okomentovat