neděle 21. února 2016

Volby...



Seggio elettorale a Bozoum
Bureau de vote à Bozoum


Volby...
V neděli 14. února se uskutečnilo druhé kolo prezidentských voleb ve Středoafrické republice. Téměř dva miliony lidí byly vyzvány k volbě mezi dvěma kandidáty: Dologuele a Touadera.
Je to už třetí událost dosti dlouhé historie, kdy jsou Středoafričané povoláni k volbám: nejprve proběhlo referendum o ústavě, pak volba prezidenta a poslanců. První kolo se konalo 30. prosince a výsledky přicházely velmi pomalu. Došlo k problémům během organizace voleb, k chybám a podvodům, což mělo za následek zrušení voleb poslanců, které byly odloženy na 14. února (první kolo) a na březen (druhé kolo).
Tyto volby byly velmi očekávané a některé země a subjekty (Francie, Evropská unie, Africká unie, OSN), trvaly na tom, aby proběhly co nejdříve. Bohužel, nestačí pouze trvat na něčem, aby došlo k dobré organizaci čehokoliv, takže výsledky nejsou příliš povzbudivé. Ale povzbudivý je postoj lidí, kteří šli volit s důstojností a klidem a kteří vybírají kandidáty s určitou mírou opatrnosti, aby vyloučili kandidáty příliš spojené v minulosti s násilím a problémy.
Tento týden jsme měli na návštěvě naše mladé studenty teologie, kteří využili volna ve škole a přijeli do Bangui, aby tu strávili několik dní v klidu. Jejich klášter je stále "obklopen" asi 5 000 uprchlíky...
V pátek ráno jsem odjel kolem 6. hod., abych se dostal do Kamerunu, kde jsem v těchto dnech. Procestoval jsem téměř 1 000 kilometrů, s několika nečekanými situacemi (včetně proraženého kola, improvizované policejní bariéry v nejvíce neočekávaných místech-často v zatáčce, překonání hranice); a pak setkání s touto zemí, která je tak podobná Středoafrické republice, ale jejíž vývoj je tak rozdílný.
Jakmile jsem dorazil do Yaoundé, hlavního města, koupil jsem nějaké semena (osetí) pro naše družstva: cibule, mrkev, lilek, bazalka ... I toto je vývoj!














Žádné komentáře:

Okomentovat