úterý 29. prosince 2015

Vánoce 2015







Vánoce 2015
Týden před Vánocemi je velmi, velmi bohatý. Naštěstí není bohatý na závody v nakupování posledních dárků, ani bohatý na blikající světla nebo něco podobného, ale na událostí mnohem podstatnější!
V nedělí 20. prosince jsme otevřeli Svatý rok milosrdenství tady v naší farnosti. Předcházely tomu dva dny příprav, s katechezemi a mnoha zpověďmi, neděle je slavnostní. Velký počet lidí se shromáždil před kostelem a v 8:30 jsme požehnali Svatou bránu a otevřeli jsme ji. Muži, ženy, mládež i děti procházejí tímto znamením Boží milosti a milosrdenství.
V úterý odjíždím z Bozoum ve 4,00, abych doprovodil do Bangui Alessia, Paola a Stefana, kteří odlétají do Itálie. Po 400 km přijedeme do hlavního města a odpoledne mám plné schůzek a nákupů.
Příští den se vydávám na cestu zpět. V Bangui projíždím tzv. pátým kilometrem, je to převážně muslimská čtvrť, dějiště střetů a napětí. Ve srovnání se situací před několika měsíci je tu více zničených domů a zpustošení je značné. Je velmi málo lidí v ulicích, žádná auta. V přední části hlavní mešity, kterou papež František navštívil 30. listopadu, jsem se zastavil, abych koupil chleba. Ptám se mladého muslima, který mi prodává chléb, jaká je situace. S jasnýma očima mi říká, že po návštěvě papeže je vše mnohem lepší!
Po měkolika hodinách jízdy jsem zpátky v Bozoum, probíhají poslední přípravy na Vánoce: několik zpovědí, stavba jesliček, trochu vaření (panettone, lasagne atd ... vše domácí!).
Ve čtvrtek v noci přesouváme půlnoční mši na 18,00. Díky tomu může přijít mnoho dětí a také mnoho lidí. A zní mi v srdci slova svatého Augustina:
"Bůh měl jediného Syna a učinil ho synem člověka, a naopak z dítěte člověka udělal dítě Boží.
Hledej zásluhy, příčinu, spravedlnost v tom všem a uvidíš, jestli najdeš něco jiného než milost. "
Radostné Vánoce!









Presepe al Camel di Bangui
Crèche du Carmel à Bangui

Presepe al Camel di Bangui
Crèche du Carmel à Bangui

Presepe al Camel di Bangui
Crèche du Carmel à Bangui


Auguri da Gauthier
Joyeux Noel de la part de Gauthier


Žádné komentáře:

Okomentovat