pátek 11. prosince 2015

Post – dopo – after – poté - après...





Post – dopo – after – poté - après…
Po návštěvě papeže jsem se rozhodl, že se na chvíli odmlčím. Na chvíli, aby nemuseli příliš pracovat naši překladatelé (Martin, Terezie a Ludmila pro český překlad, Regina pro německý, otec Raffaele pro anglický a pro španělský otec Juan) a taky částečně proto, abych nechal trochu doznít velkou událost, kterou prožila Středoafrická republika.
Z toho důvodu jsme navíc připravili speciální vydání "Journal de Bozoum" se zpravodajstvím o návštěvě papeže, i projevy, které měl papež v Bangui. Speciální vydání šlo na dračku, a musel jsem je dokonce dotisknout!
V úterý 1. prosince přiletěli do Bangui přátelé ze SIRIRI: pražský světící biskup Václav Malý, spolu s Karolem (architekt) a Ludmilou. Ve středu jsme pracovali s Karolem na plánech ohledně zamýšlené výstavby nového kláštera v Bangui. Přátelé z Prahy se potom setkali s uprchlíky v táboře u misie, s otcem arcibiskupem, imamem Oumarem Kobine Layama a navštívili nunciaturu.
Ve čtvrtek odjíždíme v 5.30 hodin směrem do Bozoum, kam jsme dorazili kolem poledne. Zde pokračují práce na rozšíření našeho kostela, díky Alessiovi a Paolovi a místním zedníkům. Přátelé z Prahy se zajímají o některé z iniciativ podporovaných jejich organizací v oblasti vzdělávání a zdravotní péče. Dětem ve škole Bakanja předali nové učebnice "ABC v sangu", které v Praze vytvořili. Učebnice navazuje na projekt Škola hrou v Bozoum.
Na nedělní mši v 08:30, dne 6. prosince, pomocný biskup pražský koncelebruje (vzhledem k jazykové bariéře...) a před tím, než řekne své pozdravy, ve kterých vyjádřil svou vděčnost za účast na krásném slavení Eucharistie a žehnal v sangu, předal sošky Pražského Jezulátka, které jsou každou neděli svěřeny do různých rodin.
V pondělí jsme na cestách. Jedeme se pozdravit do naší misie v Baoro, kde SIRIRI podporuje Školu pro mechaniky. Hned po obědě vyjíždíme do Bangui, kam dorážíme ve večerních hodinách.
Já se vracím druhý den ráno do Bozoum. Ve středu jsme se setkat s farní radou, abychom projednali Svatý rok milosrdenství, který byl otevřen v Bangui 29. listopadu, a v Římě před jedním dnem (8.12.) .
Na pátek je naplánována první přípravná schůzka pro zemědělský veletrh 2016, který, jak doufáme, proběhne 23. a 24. ledna. Je to jedinečná příležitost pro zemědělce v regionu, aby nabídli a prodali své zemědělské produkty. Jedinečná příležitost pro město Bozoum prožít chvilku klidu a rozvoje.
A i když s malým zpožděním... tak tu máme některá videa z návštěvy papeže.
Prvním je otevření Svaté brány:
Druhé je papežův příjezd na stadion v Bangui:
 Tady je zpráva ve francouzštině o uprchlících v našem klášteře na Karmelu v Bangui:

 




Paolo al volante, il geometra Stefano alla pala, e il capo cantiere Alessio alla sigaretta
Děti s učebnicí "ABC v sango"Il nuovo Abecedario in Sango
Le nouveau Syllabaire Sango

Marina (Cuneo) in visita nella nostra scuola

Setkání s muslimskými rodinami, které zůstaly v Bozoum
Riunione con le famiglie musulmane rimaste a Bozoum
réunion avec les familles musulmanes restées à Bozoum



Pomocný biskup pražský předává sošky JezulátkaIl vescovo ausiliare di Praga consegna le statue di Gesù Bambino
L'eveque auxiliaire de Prague remet les statues de l'Enfant Jésus

Návštěva rýžového pole Družstva z BozoumVisita alle risaie di Bozoum
visite au Centre Rizicole de Bozoum

Škola pro automechaniky v BaoroEcole Mécanique de Baoro




Žádné komentáře:

Okomentovat