úterý 1. prosince 2015

Návštěva papeže ve Středoafrické republice 1







Návštěva papeže ve Středoafrické republice 1
Neděle, 29. Listopadu 2015, 10 hodin
Mluvilo se o tom několik měsíců a navzdory velmi křehké bezpečnosti je papež opravdu v Bangui! Právě přistál na letišti! My jsme na misii na Carmelu s novici, dětmi z druhého stupně z Yolé, se sestrami z Yolé, s otci (O. Henry, O. Dieudonné, br. Martiaux, O. Cyriaque, O. Arland, Vojtěch a O. Daniel), a jednou řeholnicí z Bozoum. Výborné přivítání, skvělá organizace (na Carmelu je nás 55).
Přijelo nás do Bangui hodně. Jen z naší farnosti v Bozoum (nejpočetnější delegace z diecéze v Bouaru) přijelo 50 lidí!
Vyráželi jsme včera v 5:30 z Bozoum, já a O. Enrico dvěma auty. Jiná skupina vyrážela v pátek večer pronajatým nákladním autem… který měl na silnici nehodu! To ale neodradilo cestující, kterým se tak jako tak podařilo přijet do Bangui. Všem: katechetům a angažovaným lidem z farnosti, mladým i dospělým, včetně Gauthiera – chlapce s tělesným postižením, šťastným, že byl vybrán jako člen oficiální delegace!
Cesta proběhla bez incidentů, kromě několika lidí antibalaka (neozbrojených), kteří 24 km před Bangui vyžadovali peníze, protože nám prý „zajišťují bezpečnost v zemi“. Řekl jsem jim, že spíš zajišťují rozpad země…
O. Vojtěch, O. Arland, O. Daniel a O. Cyriaque (z našich klášterů v Saint Elie a Yolé) odjeli z Bouaru v konvoji doprovázeni vojáky OSN. My jsme přijeli v 13:00, rozvezli jsme naši posádku a dorazili jsme na Carmel.
Dnes ráno jsem s O. Enricem a O. Mesminem v 6:30 odjel do katedrály (Mesmin je členem bezpečnostní komise, která za poslední tři měsíce udělala spoustu výborné práce). Vše je připraveno! V katedrále obnovili výmalbu, vše je v barvách Vatikánu. Zde dnes večer bude ohnisko světa, ohnisko církve: zde papež František otevře Svatou bránu a tím zahájí Jubilejní rok milosrdenství s mírným předstihem. To je výjimečná událost: poprvé v historii se zahájí Svatý rok milosrdenství mimo Vatikán, v této periferii světa: ve Středoafrické republice!
Potom co jsem vyzvedl vstupenky na zítřejší mši na stadionu, jedu do farnosti africké Notre-Dame, kde se setkávám s naší delegací z Bozoum. Rozdávám jim vstupenky a několik triček, klobouků a deštníků s obrázky papeže.
Vracím se na Carmel těsně předtím, než se všechny cesty uzavřou. Tedy ony už jsou uzavřeny, ale s trochou drzosti projíždím…




Žádné komentáře:

Okomentovat