sobota 3. října 2015

Naděje i obavy



(Photo Ludmila)
Naděje i obavy

Několik posledních dnů byla Středoafrická republika opět ve víru dění. V období mezi 26. a 29. září, bylo podle údajů OSN jen v Bangui 41 mrtvých a 266 zraněných. Všechno to začalo nálezem zavražděného muslima, v tom okamžiku situace explodovala. Zabíjení, střílení, loupeže a vandalismus, mnoho kanceláří, skladů a základen nevládních organizací bylo vypleněno a zničeno. To vše znovu dohnalo k útěku z domovů 42.575 lidí, kteří našli útočiště na různých místech - ve farnostech, na misiích, v prostoru mezinárodního letiště, zkrátka všude, kde byly vytvořeny v prosinci 2013 uprchlické tábory...
Takže teď, kdy se zdálo, že se tu vše trochu uklidnilo, kdy se očekávalo, že se brzy uskuteční volby, se může zase začít od začátku... Je ještě velmi mnoho práce, která se musí odehrát hluboko v srdcích lidí.

Znovu je třeba začít od nuly, je potřeba stanovit dlouhodobou strategii, ale vidět i okamžitou naléhavost.
Je nutné skutečně odzbrojit ty, kteří opravdu nechtějí mír... V tom je skryté ještě velmi mnoho neudělané práce. Obávám se, že se udělalo zatím velmi málo, dokonce i ze strany tak velkých organizací, jako je Organizace spojených národů. V několika městech tu využilo chaotickou situaci také mnoho zločinců, zaútočili na vězení, došlo k osvobození mnoha věznů a vznikají opět problémy... Tady v Bozoum došlo k nějakým výstřelům, vyhrožování nevládním organizacím, ale celkově byly naštěstí obavy větší než že by k něčemu konkrétnímu došlo. Nějaký hlupák si dovolil napadnout jednoho z našich žáků, muslimské dítě, když se vracelo domů ze školy! K takovým situacím mě několikrát zavolali, ale vlastně jen stačilo zajet dolů do města ukázat se a už to na útočníky stačilo, aby je to odradilo.

V neděli byl svátek st. Vincenta, je to svatý "velikán": "vynalezl" charitu. Ne v tom smyslu, že by snad neexistovala dříve, ale v tom smyslu, že ji promýšlel, snil o ní a pak ji realizoval. Byl to on, kdo organizoval a vedl bohaté i chudé, vznešené a střední třídy mužů a žen, aby uměli jít na pomoc lidem v nouzi. Aby uměli s láskou a moudrostí dávat svůj čas, peníze a věci. A aby to uměli dělat především s něhou a milosrdenstvím, ve jménu Boha. I tady v Bozoum existují Společenství sv. Vincenta, v neděli jsem využil této příležitosti, abych promluvil o tomto světci a charitě konané inteligentně a s milujícím srdcem.

V pondělí ráno se slavila zahajovací školní mše pro studenty a žáky našich škol. Jak působivé bylo vidět mnoho, mnoho, ale skutečně velmi mnoho dětí v kostele! Bylo jich více než 1200! Slavnost byla velmi temperamentní, chválilo se zpívalo, děkovalo a tleskalo, i s těmi nejmenšími z mateřské školky!
Naše školy si vedou dobře, a to i díky změnám, se kterými nám pomáhají naši dlouhodobí přátelé ze SIRIRI, nevládní organizace, která sídlí v Praze. Jedna z nich, Ludmila, tady teď zůstala po dobu prvních několika týdnů školního roku, aby pomohla učitelům s novými metodami. Chcete-li se naučit číst, tak všechno může pomoci: třeba i tričko FC Inter (jestli si dobře pamatuji) s nápisem Samsung...


(Photo Ludmila)

(Photo Ludmila)









Žádné komentáře:

Okomentovat