neděle 6. září 2015

Orchideje kvetou v Bozoum





Orchideje kvetou v Bozoum
V zeleni stromů, které obklopují misii v Bozoum, začínají v tomto ročním období kvést stovky bílých orchideí. Tento zázrak se opakuje každý rok, ale musíte být velmi pozorní, protože jsou zcela nenápadné, takže se snadno stane, že si jich nevšimnete.
Mám trochu zpoždění ohledně rozeslání blogu, protože v sobotu jsem byl ještě na cestách. Ve čtvrtek ráno jsem odjel z Bozoum do Bouaru (250 km). Silnice se stále zhoršuje vlivem dešťů. Navíc v Baoru jsme narazili na konvoj kamiónů (nejméně 200), které způsobují, že se silnice mění v moře bahna...
Pátky jsou věnovány setkáním, zejména Charitě a výboru Spravedlnost a mír.
Co se týče Charity, připravujeme velmi zajímavý projekt financovaný organizací UNICEF, který se bude týkat podpory provozu nejméně 100 škol a asi 30 tisíců dětí v základních školách po dobu přibližně 3 let. Půjde o distribuci knih, školního nábytku, výchovu učitelů a o jejich následného sledování.
Sobota se stala svátkem karmelitánů v SAR: 5 mladých mužů skládalo své první sliby! Po jednom roce noviciátu (intenzivní období života v komunitě a objevování modlitby a charizmatu Karmelu) je to čas veřejného vyslovení slibu čistoty, chudoby a poslušnosti. Týká se mladých Středoafričanů (Alfreda, Wilfrieda, Sainteté a Aimé) a jednoho Kamerunce (Denise). Mše je velmi živá se zpěvem a tancem, ale zároveň je cítit atmosféru intenzivní modlitby.
Brzo odpoledne se vydávám na zpáteční cestu do Bozoum, ale v Baoru mě čeká jedno překvapení. V květnu sem přijel mladý kněz P. Daniele, nedávno se však rozhodl vrátit se do Itálie z osobních důvodů. Zároveň došlo k tomu, někteří mladí a Antibalaka zorganizovali demonstraci, zablokovali cestu a ohrožovali farnost. Přijel jsem kolem půl čtvrté a vše se zdálo být v klidu, ale za malou chvilku jsme slyšeli zapískání a asi padesát mladých se seběhlo před bránu, aby zabránilo průjezdu mého auta... Vystoupil jsem, diskutoval s nimi a za křiku a vyhrožování se mi nakonec daří odjet... Samozřejmě nikde nic nehlásíme, ani na policii, ani jednotkám OSN. Je pozoruhodné, jak málo lidí může zablokovat chod malého města kvůli nepatrné zámince...
A tady jsou poslední zprávy ze Savone o Hypplolitovi:
Dobrý den šéfe! Píšu, abych Tě informoval, že není mnoho nového. V pátek konečně nasadili vakuovou léčbu a on ji musel vydržet až do dalšího pátku. Ve čtvrtek desátého jedeme do Santa Corony, aby Hyppolitovi udělali scintigrafii a zjistili stav kostí. Doufám, že příští víkend bude moci opustit nemocnici. Je mu velmi dobře, i když je trochu unavený. Ale je moc a moc trpělivý!















Žádné komentáře:

Okomentovat