neděle 23. srpna 2015

Prší, ale nejenom!




Prší, ale nejenom!

Zatímco období dešťů je na svém vrcholu, různé činnosti pokračují...
V tomto čase napětí a nestability, se znovu objevují podivuhodným způsobem některé problémy. Mezi nimi i obvinění z čarodějnictví!
Jestliže osoba onemocní nebo zemře, hledají "odpovědní" někoho, kdo svými "magickými" možnostmi způsobil nemoci nebo smrt. Oběti těchto obvinění jsou vždy slabé a křehké (starší osoby, vdovy, děti). Jsou pak často mučeni a biti nebo nuceni pít jed, aby se zjistilo, zda jsou nevinní (pokud nezemřou) nebo vinní (pokud zemřou). Jde to tak daleko, že dochází i k pohřbívání zaživa!
V posledních dnech nás na tento problém upozornili v obci Bokongo, 13 km od Bozoum. V neděli tam narychlo odjel otec Enrico. Ve čtvrtek před tím tam totiž došlo k dalšímu podobnému obvinění. Mladí z vesnice a představitelé obce proto přijeli do Bozoum, aby o tom diskutovali a řešila se celá situace. Vše skončilo "jen" odchodem rodiny, které bylo vyhrožováno, ale která se nyní už mohla vrátit do vesnice.
Práce pro rozvoj lidskosti a evangelizace je dlouhodobá a je také pravda, že jsme všichni povoláni ke svobodě Božích dětí.

Družstvo producentů rýže v Bozoum začalo produkovat rýži a prodává ji WFP (Světový potravinový program), který rýži distribuuje ve školách, namísto rýže dovážené do SAR z Asie... Kvalita je velmi dobrá a její vlhkost je ve správné míře. Děti mohou jíst dobrou rýži za malou cenu a zároveň bude růst hospodářství a místní produkce.

V neděli měl narozeniny Hyppolit: 18 let! Zde jsou nejnovější zprávy od Alexandry ze Savony:

V sobotu 15. srpna Hyppolite oslavil 18 let. Nemohl to neoslavit jinak než s pořádnou skupinou lidí. Podařilo se nám uspořádat oslavu v nemocnici a povedla se. Byli "povoláni": Emanuela, maminka, tatínek Fiorenzo, Alessandra, Marisa, Flavio, babička Teresa, Paolo, otec Davide, Antonella, Michi, Gianni a Paola. S omluvou jsem vyvedla oslavence z místnosti s tím, že se musí uklidit, a mezitím tam vešli ostatní, aby nachystali oslavu! Jakmile bylo vše připraveno, vzala jsem Hyppolita zpátky do pokoje: otevřel dveře a... překvapení! Sbor dvanácti hostů mu zazpíval "Všechno nejlepší k narozeninám" a Hyppolite byl ohromen! Po všech pozdravech a přáních všeho nejlepšího (a nějaké té slzy dojetí) nastal čas začít slavit: focaccia, pizza, preclíky (díky Paolo!!!), čokoládový dort, šumivé víno a mnoho krásných dárků pro Hyppo! Ah, nezapomeňme na balón, ten nemohl chybět! Využívám této příležitosti k poděkování (i jménem Hyppolita) všem, kteří věnovali svůj čas a zavolali mu, poslali zprávu, nebo sami přišli v tak pro něj důležitý den, zejména v období, které není pro něj jednoduché a kterému musí čelit. Jsem si jistá, že je všem vděčný.

Co se týče jeho klinického nálezu: hovořili jsme s doktorem Anselmem: infekce se lepší, tělo reagovalo dobře na léčbu antibiotiky. Je třeba provést biopsii, aby bylo jasné, jak hluboko je infekce a jaký je to druh infekce, aby bylo možné rozhodnout, zda je lepší změna terapie nebo je v ní možno pokračovat. Tento týden se s Hyppolitem setká i plastický chirurg ze Santa Corona (který mimochodem také ošetřuje mého bratra). Pro tuto chvíli tedy žádný CVC (Centrální žilní katetr), nejvýš by ho měl zavedený, až půjde domů (to myslím ale bude ještě chvíli trvat), pokud bude pokračovat v léčbě. Nakonec (choulostivá záležitost) bude muset podstoupit ještě další operaci: bude třeba "opravit" pánev... Hlava stehenní kosti je zcela napadená infekcí, a to ohrožuje všechno.

VIDEO
na italském televizním kanálu Tv2000 proběhla minulý týden reportáž o Středoafrické republice a našich misiích. Zde je odkaz:


Aktuální číslo Zpravodaje z Bozoum je zde:
https://drive.google.com/file/d/0B8xHb5_hvSzRblB3TmI2YjhqN1U/view?usp=sharing








I produttori di riso di Bozoum
la coopérative du Rix de Bozoum

la veranda di Bozoum

discussioni su stregoneria ecc
réunion sur la sorcellerie






Žádné komentáře:

Okomentovat