neděle 5. července 2015

Několik čerstvých novinek z Kamerunu!






Několik čerstvých novinek z Kamerunu!

V poslední době si překladatelé stěžují (?!?!), že texty na mém blogu jsou velmi krátké... Takže hurá do práce, teď máme pěkně dlouhý text!

V sobotu jsem odjel z Bozoum směrem na Bouar, kde jsem strávil noc. V neděli ráno jsme se vydali do Kamerunu. Cestovali jsme – já, otec Federico, otec Cyriqaue a tři mladí spolubratři (Michael, Martial a Regis). V Yaoundé, v hlavním městě Kamerunu, se chceme společně zúčastnit setkání karmelitánů, k příležitosti letošního 500. výročí narození svaté Terezie z Avily, naší zakladatelky.

Během cesty sledujeme, jak málo aut je na silnicích. Na tomto úseku silnice dochází často k útokům rebelů, vidíme i několik shořelých nákladních a osobních  automobilů. Nakonec přijíždíme k hranicím, a to je místo, kde začíná dobrodružství! Kamerunští úředníci nechtějí nechat projet do země naše středoafrické spolubratry. Zkoušíme, co se dá, telefonujeme do všech stran, vlevo vpravo, ale nic! Nic nezmůžeme, přestože nás Ambasáda Kamerunu ve Středoafrické republice ujistila, že nebudou žádné problémy.
Po několika hodinách čekání se já s otcem Federicem rozhodujeme, že budeme  pokračovat v cestě sami, abychom v městě Bertoua (hlavním městě regionu) kontaktovali místní úřady. Prověřujeme, jestli mají pravomoc povolit vstup Středoafričanům do Kamerunu. Nemají.

Další den, v pondělí, se setkáváme s důstojníkem z cizinecké policie, ale i on tvrdí, že pro ně nemůže udělat vůbec nic. Nakonec, kolem desáté hodiny, teprve policie v hlavním městě vydává souhlas a naši spolubratři kolem 13. h můžou z hraničního městečka Garoua Boulay odjet autobusem do Kamerunu. V 17h dorazí na Bertoua a konečně pokračujeme už zase společně do Yaoundé. Čeká nás ještě téměř 400 km, ale konečně už míříme do farnosti v Nkoabang, která je poblíž vjezdu do města. Kolem 22.30 přijíždíme k našim bratrům v Nkolbisson.

V úterý ráno začíná formační setkání, vede ho otec Silvano Giordano, karmelitán z naší provincie, který vyučuje v Římě na Gregoriánské Univerzitě. Už téměř dva roky spolupracujeme s karmelitány v Kamerunu. Jejich studenti přijíždějí do Středoafrické republiky absolvovat noviciát a naši studenti přijíždí sem do Kamerunu studovat teologii.

Pro mě jsou tato setkání milou příležitostí setkat se s bratry z naší provincie (s otcem Domenico, otcem Marco, otcem Silvano). Využíváme tyto chvíle k diskusím, reflexi a také se s chutí společně smějeme!

Ve čtvrtek si udělám radost - hned ráno vyrážím na jih. Projíždím hlavním městem, kde je impozantní doprava - trvá mi téměř 2 hodiny než městem projedu! Kolem 13.h jsem v Ebolowa, 175 km od Yaoundé. Sem jsem se přijel, abych se setkal s rodinou Simona a Hosanna. V roce 1994 museli uprchnout ze Rwandy a dorazili do SAR, žili u nás v Bouar, kde pracoval Simon jako mechanik.
Byli tu všichni - Hosana, Simonova manželka (stále ještě velmi mladá) a jejich 4 děti: Christian (pokřtěn v Bouar), Nicole narozená a pokřtěná v Bouar a další 2 dívky - Michelle a Rolande. Strávili jsme společně příjemný čas, vzpomínali na prožité roky v Bouar. Postupně se i děti rozpomínaly, ale nejstarší syn byl v té době přece jen ještě dost malý. A přeci se některé vzpomínky na ty hezké klidné chvíle v Bouar v nich probouzely.
Tato rodina je obrazem, ikonou milionů afrických rodin, které byly donucené válkou a násilím uprchnout ze své země!
Otec a matka se narodili ve Rwandě a jejich čtyři děti se narodily: jeden v Kongu, jeden v SAR a dvě děti v Kamerunu.

Ve večerních hodinách jsem znovu vjel do Yaoundé, kde jsem zase strávil dvě hodiny v dopravní zácpě. Město čeká návštěva francouzského prezidenta François Hollande a provoz je ještě zmatenější, než je obvyklé.

V pátek jsem dostat pas a zejména vízum pro Hyppolite, ochrnutého mladíka z Bozoum. S tímto vízem, pokud vše půjde dobře, by měl odjet do  konce července do Itálie na léčení. Vstříc dalšímu vývoji...

V sobotu jsme se vydáváme zpět do Středoafrické republiky a já doufám, že dorazím v neděli do Bozoum, po téměř 2400 km po cestách tam a zpět.
Pollaio in costruzione a Garoua Boulay
Poulailler en construction à Garoua Boulay








Žádné komentáře:

Okomentovat