neděle 14. června 2015

Potřeby a odpovědi na ně




Potřeby a odpovědi na ně
Tento týden jsem hodně cestoval... trochu více než obvykle!
V pondělí odpoledne jsem odjel do Bangui, kde jsem, kromě několika setkání, přivítal přátele ze SIRIRI z Prahy: Hanu Říhovou, ředitelku, otce Pavla Polu, Ludmilu Böhmovou a Vojtěcha Bílého (který zde s námi v Bozoum žil od října 2013 do června 2014).
Ve středu brzy ráno společně vyrážíme s částí jejich výpravy do Bozoum, kam jsme přijeli později dopoledne. Nezisková organizace SIRIRI (což znamená "mír" v sangu, národním jazyce Středoafrikcké republiky) s námi spolupracuje po mnoho let na různých rozvojových projektech ve zdravotnictví, školství, stavebnictví, výstavbě studen apod. Společně připravujeme malý projekt, abychom pomohli našim učitelům při zlepšování vzdělávání dětí; snažíme se, aby výuku podávali zábavněji a překonali opakování látky nazpaměť...
V pátek ráno jedeme pro druhou část výpravy, která byla v Bouar. Projíždíme Bossemptele, kde jsme navštívili nemocnice. Česká republika pomáhá Středoafrické republice projektem pro maminky, který má zajistit, aby ženy měly přístup do nemocnice na porod a na předporodní a poporodní kontroly atd.
Cestou jsem se zastavil v některých školách, abych ověřil, že jídlo, které financovali další organizace, žáci skutečně dostávají. A jsem rád, že mnoho škol připravuje obědy: rýži a fazole.
V Baoro se také zastavíme a navštívíme školu pro mechaniky, podporovanou SIRIRI.
V Bouar pokračujeme v návštěvách! V Centru pro pacienty s AIDS "St. Michel" se setkáváme s bratrem Angelem Sala. Právě dostal zařízení pro krevní testy, financované Českou republikou.
Ve večerních hodinách jsme v Yole, v našem semináři, kde jedna místní firma právě dokončila vrtání nové studny, a to díky štědrosti italských přátel.
Potřeb je mnoho, ale je zde také mnoho velkorysosti, díky Bohu!









Maternità, Ospedale di Bossemptele


Apparecchio per gli esami del sangue. Centro "St.Michel"  per malati di AIDS, Bouar
Appareil pour les examens du sang. Centre "St.Michel"  pour malades de SIDA, Bouar


Žádné komentáře:

Okomentovat