sobota 6. června 2015

31. květen a další





31. květen a další 
Poslední květnový den je zasvěcený Panně Marii, jako závěr "jejího" měsíce. V neděli jsme se sešli na hoře Talo, což je kopec nad Bozoum, kde je socha Panny Marie bdící nad městem.
Je nás mnoho a hlavní barvou je červená! Protože je také den "Legion de Marie" (Legii Mariiny), hnutí, která má úctu k Marii jako své hlavní poslání.
Vyšli jsme na horu, okamžitě se nám otevřel pohled na Bozoum a společně se modlíme, aby Panna Maria nadále chránila město. Na konci mše asi stovka lidí skládá své sliby před sochou Madony: modlit se a především napodobovat Marii na cestě života.
Situace v Bozoum je poměrně stabilní, ačkoli i tady nechybí momenty napětí. Školy se blíží ke konci školního roku, ale stále není vidět přítomnost a snahu o pořádek ze strany civilních úřadů a příslušníků mírových sil MINUSCA...
Ve čtvrtek a pátek jedu na sever, 450 km silnic je víceméně rozbitých, padesát mostů čeká na opravy, u silnice je vidět kamion, který podpálili bandité před několika týdny a nikde není vidět přítomnost Modrých příleb OSN... Je pravda, že jich je "jen" 10.000, je pravda i to, že na plat těchto vojáků OSN se vydává něco kolem 600.000 Eur za den, dále je pravda, že jsou zaneprázdněni někde jinde (ale kde ????), ale by bylo třeba, zejména pro místní lidi, aby se mohli cítit trochu více chráněni...
V Ngaundaye se účastním zasedání farních výborů pro Spravedlnost a mír a Charity, za které mám odpovědnost v diecézi. Situace je špatná: je hodně napětí mezi lidmi, mnoho epizod násilí, vraždí se z důvodů více než zbytečných; zničená je ekonomika a společnost, která je na tom ještě hůře! Mladí lidé jsou často zapletení do násilí, mají chamtivou touhu po penězích, a tak se odváží krást a páchat násilí všeho druhu. A zdá se, že nic a nikdo nemá kapacitu vyjádřit se k tomu nebo něco udělat. To je důvod, proč jsem poslouchal mladé lidi a dospělé z výboru Spravedlnost a mír a Charity a povzbudil je, aby se nevzdávali a vždy se snažili reagovat. Dokonce i malý akt odporu může mít zásadní význam pro změnu věci!








Le "danseus": la danza liturgica




le acconciature...
les coiffes....




Scendendo verso Bozoum
en descendant vers Bozoum




Žádné komentáře:

Okomentovat