sobota 16. května 2015

Dobrý den!




Dobrý den!
Pondělí začíná setkáním s novým pracovníky spořitelny v Bozoum. Je to třináct lidí, kteří přišli, aby se čtyři dny učili, jak funguje řízení fondu a marketing.
Jsou nadšení;  mluvím s nimi o situaci v zemi a o tom, jak jejich role může být důležitá pro mnoho lidí, kteří chtějí spořit, a získat nějaké úroky pro zlepšení svého života.
Právě tento týden jsme udělali malý výzkum situace. V Bozoum je členů spořitelny 2 700. Velmi vysoké číslo pro město s méně než 20 000 obyvateli!
V pondělí je také závěrečný den Fóra v Bangui. Celý týdne šest set lidí z celé země společně diskutovalo a hledalo cestu k míru. Mnoho slov, trocha naděje... Také gratulace... ale i obavy, když si hned na začátku blahopřejí některé instituce a určití "vysocí představitelé"! Uvidíme! Ale už závěrečný den je poznamenán střety a protesty, střelbou a explozemi ...
V úterý ráno v 5,00 odjíždím do Bangui a doufám, že cesta bude klidná. Přijíždím do Bangui bez problémů na 11,00, a po několika schůzkách jdu na letiště přivítat otce Daniela Corti, mladého kněze z Toskánska, který bude v komunitě v Baoro.
Druhý den jsme vyrazili do Baora, kam jsme přijeli ve večerních hodinách. Zde nás přivítali otec Lionello a otec Dieudonné. Před večeří jsme se shromáždili, abychom "slavnostně" obnovili komunitu, která naváže na svou cestu po náhlé smrti otce Renata, který zemřel v březnu.
Ve čtvrtek tady ve Středoafrické republice slavíme Nanebevstoupení Páně. Odjíždím v 6,00 z Baoro a po kávě u sester v Bossemptele přijíždím do Bozoum před 10,00 díky novému vozu, který nám konečně dorazil! Děkujeme všem našim přátelům a naší Procuře!
V těchto dnech jsou biskupové Středoafrické republiky v Římě. Každých pět let se koná tzv. návštěva "ad limina". Biskupové navštěvují různé římské kongregace, připravují zprávy o místní církvi, a také přivádějí jako by místní církev k církvi univerzální a naopak. Včera, v pátek, se biskupové setkali s papežem, který povzbudil církev ve Středoafrické republice v této těžké době. Zve nás k prohloubení života z evangelia, které by bylo stále živěji přítomno v našem životě.





la chiesa di Baoro
l'eglise de Baoro



Žádné komentáře:

Okomentovat