neděle 1. února 2015

"Pěstovat mír"






"Pěstovat mír"

Konečně je to tady – velký Zemědělský veletrh v Bozoum! Naposledy jsme pořádali veletrh v roce 2013, těsně před státním převratem, který provedla Séléka. Pak jsme museli počkat dva roky a vynechali tak ročník 2014, kvůli bojům mezi povstalci z Antibalaka a Séléka. A konečně dnes, v sobotu 31. ledna, jsme oficiálně zahájili 12. ročník Zemědělského veletrhu v Bozoum, který potrvá až do zítřka, neděle 1. února. 
 
Je to sázka na Naději, sázka na Mír, sázka na Krásu, na Dobro, na Budoucnost, sázka na Zemi, na Práci, na hrdost těch, kteří pracují poctivě na polích, aby se najedli, ale také, aby živili svou důstojnost jako ženy i jako muže. Dorazilo 178 sdružení z měst Bozoum, Bocaranga, Ndim, Ngaundaye, Bossemptélé, Taley... Někteří přicestovali z míst vzdálených až 210 km! My z Caritas, spolu s katolickou nizozemskou nevládní organizací Cordaid jsme na přípravách pracovali téměř měsíc! Pozvánky oficiálním představitelům, různým organizacím, pozvánky zemědělským skupinám (jedná se o více než 600 skupin, které podporujeme, což znamená přes 16 500 členů těchto skupin). Probíhaly návštěvy měst kvůli koordinaci a organizaci. A tento týden, pár dní před zahájením, odjely kamiony, aby přivezli plodiny (a lidi). Až do včerejška mě svíraly pochybnosti ohledně úspěchu Veletrhu. Uspořádat ho teď, v ovzduší napětí, které stále trvá, s ozbrojenými muži na každém kroku, uprostřed doznívající války, která tu proběhla. Byla to sázka. A v tuto chvíli... ji právě vyhráváme! Když jsem uviděl přijíždět první kamion, oddechl jsem si s velkou úlevou. Už v pátek zde bylo velké očekávání mezi lidmi v Bozoum a krásná slavnostní atmosféra. 
 
Veletrh se koná mezi stromy, v místě bývalé továrny na bavlnu. Umístili jsme zde třicet stánků, kolem kterých spolky a účastníci (zejména ženy) rychle postavili stany s cedulemi: „restaurace“ a „bufet“. Dnes v sedm ráno jsem byl na místě. Po půl hodině přišli studenti posledního ročníku Lycee St. Augustin. To jsou ti, kteří se starají o příjem účastníků, ale také o shromážďování údajů o produktech a o jejich prodeji. Velmi hrdí ve svých uniformách, které jim dávají vyniknout v davu. S dobrou vůlí společně přikládaji ruku ke společnému dílu, které je něčemu naučí. V 9 hodin ráno začíná zahajovací ceremonie průvodem všech přítomných zemědělských sdružení – krásný sváteční čas, který oslavuje důstojnost těch, kteří pracují na polích. 
 
Po nejrůznějších projevech je Veletrh zahájen a my začínáme návštěvou stánků. První je stánek Caritas, druhý je našeho Centra vzdělávání žen „Cana“, a hned vedle něj stánek našich chlapců a dívek z dětského stacionáře pro sirotky Arc en Ciel, kteří prezentují svou práci: náramky, rohože, košíky, sandále... Dále následují stánky nejrůznějších sdružení s rýží, arašídami, kukuřicí, prosem, sezamem, fazolemi a mnoho dalších produktů jejich práce. Oslava barev a tváří, konečně šťastných – po dvou letech války. Odpoledne jsme navštívili 13 zahrad. Smyslem je hledat další možnost, jak podpořit a povzbudit ty, kteří pracují během období sucha, starají se o neobydlené části města a povzbudit zdejší zemědělce a jejich zahrádky. S příchodem do „údolí zahrad“ nás čeká impozantní pohled na sytě zelenou zeleninu, červenou zem, vše krásně uklizené a čisté. Gratuluji všem! 

Nedělní den, po mši svaté, je ještě zasvěcen prodeji, a odpoledne se Veletrh uzavře vyhlášením cen nejlepším vystavovatelům a nejlepším zahradám... Veletrh může být tak momentem radosti a pokoje. Mottem těchto dnů je „pěstování míru“. 

Pěstování Míru vyžaduje čas, snahu, pokoru. Je to stejné jako obdělávat zem: vyčkat na správný čas a déšť, nenechat se odradit únavou, pokorně se sklánět. Pak ale přijdou plody.
Je to to samé, stejný je boj za Mír!








I nostri ragazzi del Liceo St.Augustin al lavoro!
Les élèves de notre Lycée St.Augustin au travail!


I ragazzi e ragazze del Centro Orfani Arc en Ciel con i loro lavoretti...
Les filles et les garçons de notre Centre pour Orphelins Arc en Ciel, avec leurs oeuvres














Žádné komentáře:

Okomentovat