sobota 17. ledna 2015

Je zima!








Je zima!
Předtím, než jsem se vrátit do SAR, my mnozí říkali: "Ty se máš, že jedeš do tepla." Problém je v tom, že tady v Africe je teď ale zima! Během této roční doby jdou teploty v noci hodně dolů. Zde v Bozoum se v noci dostáváme k pouhým 9 stupňům! Během dne se pak vyšplhají až na 30 až 35 stupňů. Ale večer, v noci a ráno je zima. Zejména lidé (a děti a starší lidé) tím hodně trpí.
V neděli slavím první mši od mého návratu, což je příležitost, abychom se společně modlili a také, abych předal pozdravy a vzpomínky od mnoha lidí a společenství, které jsem potkal.
V pondělí ráno se zdravím se studenty základní školy a lycea "St. Augustin", kterým jsem představil také Traite de philosophie (Traktát o filosofii), který byl vytištěn v Itálii, a to díky pomoci Kulturního sdružení "SALINZUCCA - (dobrá) chuť vědění".
V těchto dnech se ohlížíme za událostmi, které proběhly před rokem... Dne 13. ledna 2014 odešli konečně rebelové Séléka z Bozoum! Stále tu je sice napětí v srdcích lidí, ale jsou tu i malá znamení naděje! Tento týden přivedli rodiče své muslimské děti k zápisu, protože se muslimové pomalu vrací do Středoafrické republiky, a to po roce uprchlického života v Čadu.
Právě tento týden v Nigérii zabila islámská teroristická skupina Boko Haram více než 2 000 lidí. Události, které se odehrály v Paříži, ale tragédii v Nigérii - díky médiím - vlastně zcela překryly. Je to velmi znepokojující, ale pokojný návrat muslimů do Středoafrické republiky je dobrá zpráva.
Ve čtvrtek a v pátek cestuji do Bouar. Setkávám se s komunitami z karmelitánských misií v Baoro, v Saint Elie a v semináři v Yole (slavil se svátek o. Marcella).
Také jsem se setkal s dalšími misionáři a misionářkami, abych shromáždil zprávy o projektu na podporu těhotným matkám a nemocným, který je podporovaný z České republiky.
V Bouar se setkám také s o. Beniaminem, který připravuje veletrh, který se bude konat 7. a 8. února.
Spolu s veletrhem v Bozoum, který proběhne 31. ledna až 1. února, jsou to zdejší další semínka a ovoce naděje!






p.Marcello

Il ritorno di Hyppolite a Bozoum




Žádné komentáře:

Okomentovat