neděle 3. srpna 2014

Jdeme dál!












Jdeme dál!
V neděli 27. července byl střed města zatopen silnými nočními dešti. Šlo naštěstí o malé škody, ale některé čtvrti zůstaly odříznuty po několik hodin.
Je období dešťů a zatímco zemědělské práce nabírají na intenzitě, rytmus ostatních aktivit se poněkud zvolňuje.
Školy jsou o prázdninách zavřené, ale ještě zůstává vykonat několik zkoušek, jako například zkoušky na konci první fáze středních škol před začátkem lycea (Brevet des Collèges) a maturity.
V úterý a ve středu jsem se potkal se zástupci, odpovědnými za vzdělávání. Díky Bohu a díky pomoci mnohých osob, zejména z české neziskové organizace SIRIRI a MZV České republiky, všechny školy v Bozoum a celé oblasti pracovaly v mezích normálních možností a to v roce, který byl stěží normální. Spolu s řediteli připravujeme zahájení školního roku v půlce září. A díky pomoci vybrané během velikonočního půstu v moji domovské diecézi v italském Cuneu, můžeme pomoci chlapcům a dívkám na střední škole v Bozoum, a trochu podpořit vyučující.
Jedná se o malou kapku, ale obnova země vede přes výchovu a vzděláváni! Situace v zemi je stále křehká. V těchto dnech dochází ke střetům asi 300 km od Bozoum, v Batangafu, kde bylo nejméně dvacet mrtvých. I na silnicích si člověk všimne této křehkosti. Nezákonné bariéry, přetížená auta, která stále převážejí krávy na prodej v hlavním městě, čímž pokračují v destrukci chovu dobytka v zemi …
Jdeme dál… Velmi zvolna, ale jdeme!







Žádné komentáře:

Okomentovat