sobota 8. března 2014

V tomto období sucha tu máme spoustu květin...



Salendo sul Binon il mercoledì delle Ceneri
En montant sur le Bino, le mrecredi des Cendres



Čas utíká rychle a už jsme v postní době!

Středu začínáme na Binon, což je kopec u Bozoum, s výhledem na město. Zde je socha Ježíše s nataženou paží, aby chránila a žehnala městu. A tady, pod Ježíšovýma žehnajícíma rukama, jsme se shromáždili na mši, během které jsme obdrželi znamení popele: je to znamení obrácení, které velmi potřebujeme, všichni. A hlavně tady ve Středoafrické republice, v tomto období krize. Musíme si klást otázku, jaké jsou hlavní důvody pro všechnu tu nenávist a to napětí všude kolem, a jak začít měnit naše srdce. Existují tisíce domů, které musí být znovu postavené, ale mnohem naléhavější je obnova srdce a mysli. A udělat to, to chce nekonečnou odvahu, kterou nám může dát jen Bůh. Ten, který se nebál čelit pokušení a přemohl ho.

Ve čtvrtek večer přijelo několik aut, jsou tu arcibiskup Bangui, mons. Dieudonné Nzapalainga, jeden ímám a jeden protestant, kteří jménem Platformy pro dialog mezi náboženskými denominacemi, navštívili Bozoum, a aby také zjistili, jak je možné dosáhnout míru, zabránit škodám, a znovu otevřít školy.

V pátek ráno se spolu s námi také oni účastní jednání v 8,00, ve kterém se každý den snažíme zhodnotit situaci a přijímáme nezbytná rozhodnutí k zajištění míru ve městě. Arcibiskup nám poděkoval za to, co děláme a zástupci Platformy nás povzbuzují, abychom v této práci pokračovali, tj. v zprostředkování a dialogu.

S nimi tu jsou i novináři z Famille Chrétienne, AFP a BBC, se kterými uvidíme další malý zázrak: v Tatale, ve vesnici asi 50 km vzdálené od Bozoum, obyvatelé přijali a chrání asi 650 Mbororo, pastevců, muslimů, kteří z mnoha jiných míst museli uprchnout.

V tomto období sucha tu máme spoustu květin...





la Messa sul Bino, con Bozoum sullo sfondo
La Messe sur le Binon, avec Bozoum à nos pieds

Un antibalaka a Tatale

Mamma e bimbo, Peul, a Tatale
Maman et enfants Peuls à Tatale


Il Mercato di Bozoum
Le marché de Bozoum

La riunione delle 8, con l'Arcivescovo, l'Imam e il Pastore
la réunion de 8h, avec Archéveque, Imam et Pasteur



Žádné komentáře:

Okomentovat