neděle 30. března 2014

Ciao Bozoum



Un albero della savana  con dei fiori strani....
Un abrbre de la brousse avec des fleurs étranges
Ciao Bozoum,
ačkoliv situace v hlavním městě Bangui je stále velmi napjatá (nejméně dvacet mrtvých v posledních dnech), v Bozoum pokračujeme v úsilí nastolit mír.

Přijel kontingent v počtu 80 až 100 kamerunských vojáku z afrických mírových sil MISCA, kteří zůstanou zde v Bozoum pro zajištění základní bezpečnosti.

Ve středu 28. března jsme měli slavnostní zahájení "soudního roku"... Není tu soud, ani soudci, tak jsme vytvořili radu moudrých, která tři dny v týdnu bude rozhodovat o některých věcech (např. o sporech, rvačkách, malých krádežích...).  Bude to podpora pro lidi, která pomůže pomoci odvrátit odvety a pomsty.

V pátek jsem jel do Bocarangy. Je tam vesnice Tatale, která poskytovala přístřešek šestistůmpadesáti peulským nomádům. Když jsme přijeli, už tam ale nebyli. Týden před tím přijeli nějací členové Anti-balaka, vyhrožovali, že vyhladí všechny Peuly, a zabili jednu těhotnou ženu a další dvě osoby zranili.

V Kake, 95 kilometrů od Bozoum, je ještě sedmdesát peulských žen a dětí. Přivezl jsem jim trochu rýže a trochu oleje a snažil se trochu povzbudit ty ženy, které byly úžasně důstojné ve svých bolestech.
V sobotu 29. března je výročí úmrtí prvního prezidenta Středoafrické republiky Barhelemy Bogandy. Jde o osobnost, která za sebou nechala bohaté dědictví myšlenek a hodnot.
Ráno jsme se shromáždili v jednom protestantském kostele k modlitbě. Chtěli jsme se modlit společně, abychom opět oslavili jednotu, která musí být základem občanského života v této zemi. Odpoledne jsme uspořádali Pochod za mír, následovaný koncertem.
A dnes večer zavřu svá zavazadla, protože zítra jedu do Bangui a v úterý 1. dubna (nežertuji) odlítám na nějaký čas do Itálie. Ale moje srdce i hlava (to málo, co tam je...) zůstává zde, v Bozoum!

Il primo carico di porte per Herba
le premioer voyage des portes pour  Herba


Le donne e i bambini Peul di Kake
Les femmes et enfants Peuls de Kake

L'inaugurazione del "Tribunale"
L'installation du "Comité des Sages"

La Marcia per la Pace
La marche pour la Paix

La preghiera ecumenica per la Pace
La prière écumenique pour la Paix





Vojtěch Bílý


Žádné komentáře:

Okomentovat