úterý 31. prosince 2013

Šťastný Nový Rok všem!







[11:48:07] Lída Böhmová: 31. prosince 2013
Konečně ... tenhle dlouhý rok se chýlí ke konci! Ale nevím, jak rok 2014 začne...
Od březnového státního převratu tu došlo k velikému nárůstu násilí, drancování, mučení a vraždám. A Středoafrická republika je nadále mezi posledními zeměmi světa, a dokonce pokračuje v dalším poklesu.
Minulé měsíce, zvlášť prosinec, byly velmi těžké.
V Bangui se mluví o tisíci mrtvých jenom v prosinci, narůstá napětí, které je mezi muslimy a křesťany ve válce, která ale není náboženská, je politická a kulturní.
Tady v Bozoum prožíváme od 6. prosince mimořádně těžkou, ale někdy i krásnou realitu současně. Útoky Anti-balaka ve dnech 6., 23. a 24.12. (většinou jsou mezi touto domobranou velmi jednoduší zemědělci, které 9 měsíců dráždilo násilí Seleka) si vyžádaly úmrtí padesáti civilistů a útěk z domovů mnoha lidí, kteří šli hledat útočiště v polích nebo k nám na misii (v současné době tu máme 3200 lidí, ale bylo tu i kolem 6000 lidí), mnoho lidí je i v blízkosti mešity.
Realita je pro nás těžká ve chvílích, kdy musíme řešit také jídlo, vodu, pořádku a bezpečnost. Tu krásnou stránku zdejší reality zase pak vidíme jinde: na misii se už narodilo 14 dětí! Každý den několikrát obcházím a navštěvuji lidi, jdu jednoduše jen s úsměvem a povzbuzením.
Krásná byla i vyjednávání, které jsme se pokoušeli vést. Vyhledávali jsme rebely všude možně, jezdili i po strašně nesjízdných cestách pokoušeli jsme se přinést racionalitu a lidskost do šílenství, kterým je válka. Nejméně tucet setkání proběhla s rebely, desítka s Anti-balaka, vždy za přítomnosti zástupců z muslimské komunity. Přesto zatím nemáme žádné řešení... Možná se nám nepodařilo nic víc, než jen o trochu odložili blížící se katastrofu. Pokud Anti-balaka zaútočí (je jich tu v okolí kolem tisíce), nebudou dělat rozdíly mezi rebely ze Seleka a muslimy (protože někteří opravdu s rebely pracovali a těžili z přítomnosti Seleka zde Bozoum, ale mnoho z nich jsou nevinní). Pokud to nastane, bude to bohužel masakr!
Zkusili jsme všechno. Vedli jsme setkání s lidmi, kteří byli po zuby ozbrojení... Žádali jsme přítomnost armády (ať africké mezinárodní vojáky z Misca nebo francouzské vojáky ze Sangaris), ale zdá se, že nikdo nepochopil, k jaké se schyluje katastrofě... Obávám se, že armáda dorazí pouze pro to, aby spočítala mrtvé. Spolu s ní možná přijede pár novinářů, kteří nám dají za pravdu, ale to vše až UŽ bude PO VŠEM...!
Ale ještě máme čas! A pak.. Šťastný Nový Rok všem! Čas je stále prostor, ve kterém vidíme sílu a přítomnost Boha Otce. Doufáme, že se budeme umět poučit z toho, co se stalo, vybudovat společně lepší rok 2014! Kéž nám Bůh žehná! 






Žádné komentáře:

Okomentovat