pondělí 28. října 2013

Vzestupy a pády








I tento týden tu máme neočekávané události a zprávy.
Státní školy v Bozoum jsou otevřené, končí druhý týden vyučování a žáků je 3753.
Je to nádherné číslo, které mluví samo za sebe! A vypovídá také o rodičích, kteří čelí strachu, o dětech, které mají radost z toho, že můžou chodit do školy, o učitelích, kteří se vracejí do práce, o přátelích a dobrodincích, kteří toto vše umožňují a podporují. Kromě této dobré zprávy je tu ještě jedna další: po formačním týdnu pro učitele jsme mohli rozšířit vyučování pro uprchlíky o dalších 700 dětí!
Dokonce i v Herba (vesnice, kde rebelové 20. září vypálili více než 200 domů) jsem našel úžasné překvapení. Když jsem tam byl minulý týden, panovala tam ještě rezignace a strach. Ale v pátek - právě, když jsem vystupoval z auta, slyšel jsem hlas dětí ve třídách! Rodiče posekali trávu a připravili školu a tři učitelé jsou plně zaměstnáni přípravami na začátek školního roku.
Tento víkend připravujeme třetí distribuci potravin z WFP (Světový potravinový fond) pro 8 500 uprchlíků.
A v pátek dorazila konečně mise OSN, aby zahájila vyšetřování porušování lidských práv (mučení, zabíjení a nezákonné zatýkání), což rebelové nadále dělají. Máme tak naději, že to pomůže prolomit zeď násilí.
Bohužel, v těchto dnech v Bouar došlo k útokům jakýchsi ozbrojených mužů, kteří mají už plné zuby násilí, krádeží a mučení ze strany rebelů. Čeho se obáváme je, že pak rebelové budou reagovat pomstou na obyvatelích, což obvykle dělají...
Pokusit se zastavit tuto situaci, která se vleče sedm měsíců, je možné i peticí připravenou některými přáteli k Mezinárodnímu trestnímu soudu, aby zahájil šetření mezi vládními autoritami ve Středoafrické republice. Pokud otevřete následující odkaz tak tam najdete stránku, kde se můžete přihlásit pouhým zadáním e-mailové adresy. Malé gesto, které může mít velké důsledky. Díky!

V české verzi je zmíněný text na www.siriri.org, pod článkem: "Podpořme otevřený dopis prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC)", i s možností otevřený dopis svým podpisem podpořit.









Žádné komentáře:

Okomentovat