neděle 29. září 2013

Chléb, školy a mučení...









V pondělí 23. září jsme otevřeli školy - od mateřských až po gymnázium, spousta chlapců a dívek zaplavili misii v Bozoum.
Učitelé, profesoři, rodiče a studenti, všechny na startovní čáře tohoto dobrodružství, kterým je škola. Jsou tu proto, aby se dozvěděli více, ale ne jen o psaní a počítání, ale také o životě. Naše školy navštěvují děti a mládež všech etnik a všech náboženství. A právě teď, kdy ve Středoafrické republice narůstá napětí mezi muslimy a křesťany, chceme, aby naše školy byly otevřené také pro vzájemné soužití a respekt.Po středečním celonočním silném déšti jsme odjeli do vesnic Bossa, Bódalo 1 a Kemo, po silnici směřující k Bossangoa. Přijeli jsme tam distribuovat potraviny z WFP (World Food Programme)
těm, kteří se skrývají v polích v okolí těchto vesnic. Bylo nádherné vidět radost a vděčnost všech těch víc než 1300 lidí. A ještě hezčí bylo zahlédnout trochu naděje. Je tam už o trochu bezpečněji, protože rebelové z oblasti Ouham Bac zmizeli. A navíc ani nemohli překročit řeku, protože přívoz nefunguje. Distribuce potravin proběhla dobře. Jedinou nepříjemností bylo, že nákladní auto uvízlo v bahně a zůstalo zablokované celých 24 hodin!
V těchto dnech bylo slyšet o Středoafrické republice na Valném shromáždění OSN. Doufejme, že to přinese konkrétní výsledky, protože situace se zhoršuje. Kromě bojů, ke kterým došlo v posledních týdnech v městě Bossangoa (což vedlo k útěku 30.000 lidí), zabili v minulém týdnu rebelové ze Seleky dva lidi a vypálili 206 domů v obci Herba, 70 km od Bocaranga .A jako by toho nebylo dost, ve čtvrtek mi volal někdo z Evropy, zda bych ověřil věrohodnost videa, které se objevilo na Youtube (
http://www.youtube.com/watch?v=mgiA2dsD8QY&feature=youtu.be). Posoudil jsem záběry a musel potvrdit, že video bylo natočeno v Bozoum, na základně rebelů ze Seleka, je na něm několik scén mučení. Zde je text (ve francouzštině) k tomuto tématu: http://observers.france24.com/fr/content/20130927-torture-argent-ex-rebelles-centrafrique-seleka-bozoum-video-violences
V pátek jsem navštívil velitele rebelů a řekl mu o tomto videu. Přesvědčoval jsem ho, aby přestali s mučením a zavřeli věznici, aby osvobodili vězně... Také jsem mu řekl o tom, co se stalo ve vesnicích Herba. Žádal jsem ho, aby stáhl jednotky, které ohrožují tyto cesty. Doufejme, že z toho něco (pozitivního) vzejde!
Zítra je neděle 29. září, svátek svatého Michaela, patrona naší farnosti. Kéž chrání a žehná tomuto městu a dává nám sílu probít se každým dalším dnem!








Žádné komentáře:

Okomentovat