neděle 3. června 2012

2800 km kvůli školním knihám

Jsem tu znovu! Právě jsem se vrátil z Kamerunu…
Odjížděl jsem v neděli odpoledne, abych nakoupil školní knihy! A to 1250 km daleko od Bozoum. Nemožné? Ale přesto je to právě tak. Tady ve Středoafrické republice neexistuje ani jediné knihkupectví, kde byste mohli koupit školní knihy pro druhý stupeň základních škol a pro gymnázia: profesoři vše buď diktují a nebo píší na tabuli a žáci píší, píší a píší! Včetně chyb jak ze strany učitelů, tak žáků…!
Tak tedy… v neděli 27. května (v den mých narozenin, a díky za všechna přání) jsem vyrazil do města Bouar, vzdáleného 250 km, kde jsem přespal.
V pondělí jsme vyrazili já, P. Federico, bratr Marlin (karmelitánský student), Gildas (učitel, který dokončuje univerzitní vzdělání v oboru pedagogiky v Kamerunu) a Monika, jedna dobrovolnice z Itálie, která pracuje v Bangui. Cesta je pěkná, celá vyasfaltovaná! Na hranici zvládneme odbavení do hodiny (to se rovná téměř zázraku…) a pokračujeme dál. Kolem půl jedné se zastavujeme v Bertoua, kde sníme svačinu (chléb s grilovanou rybou, což tu prodávají na ulici. Je to velmi dobré…  že?). Hned pokračujeme v cestě, abychom se dostali do hlavního města, Yaounde, a to kolem půl šesté, po 740 km cestování.
Zde nás pohostí otcové karmelitáni z Kamerunu.

Douala
V úterý musíme čelit neuvěřitelné dopravní zácpě v hlavním městě: kamiony, taxíky, motorky a pěší (více méně) v tanečním kroku. Po několika nákupech (knih a semen pro zahrady) se vracíme do kláštera a já s P. Federikem odjíždíme do Doualy, vlastně „ekonomického“ hlavního města země.
Protože se nachází v ústí velké řeky, tak je jedním z nejvýznamnějších přístavů střední (rovníkové) Afriky. Dorážíme tam po 240 km silnice, na které je velmi silný provoz.
Ve středu se pouštíme do nakupování, po té co jsme odvezli auto do garáže kvůli několika opravám. Největší z nákupních položek jsou školní knihy, které pak dáme zdarma k dispozici žákům druhého stupně základní školy a gymnázia v Bozoum. Odpoledne ještě něco nakoupíme, pak si vyzvedneme auto a v půl osmé dorazí knihy, které překontrolujeme a zaplatíme (ach!).
Ve čtvrtek vyrážíme na zpáteční cestu… Chvíli jsme se zastavili na malý odpočinek v Kribi, které leží u moře. Příjemné vykoupání a čeká nás 1400 km do Bozoum!
 
Při návratu máme nějaké problémy s autem a tak musíme vyměnit filtr. Do Yaounde se docela unavení dostáváme v osm hodin večer.
V pátek v šest ráno zase pokračujeme v cestě. Všechno probíhá dobře až k hranicím, kde musíme čekat dvě hodiny, protože úředník, který musí podepsat naše pasy, má přestávku na oběd…
V půl šesté jsme konečně v Bouar. Vyložím lidi a věci a odjíždím se vyspat. V sobotu jedu s Mariem, jedním italským dobrovolníkem a výborným mechanikem. Ten je zvlášť užitečný, protože nějakých sto kilometrů od Bozoum začne auto vydávat podivné zvuky… Nadzvedneme kapotu a obáváme se nejhoršího, ale uvědomíme si, že zvuk byl způsobený vrtulkou chlazení, která se rozbila. Dáváme se zase na cestu a v misii v Bosemptele máme to štěstí, že nacházíme náhradní díl, a tak závadu opravíme. A můžeme zase pokračovat v cestě, abychom ve tři hodiny odpoledne dorazili do Bozoum, unavení, ale s knihami pro příští školní rok!





Žádné komentáře:

Okomentovat